4/17/2020

Makaronowa sałatka z dojrzewającą kiełbasą i serami

kolorowa-salatka-z-makaronem


Po świątecznych szaleństwach czas na małe zmiany na talerzu. Po żurkach, pasztetach, mazurkach i babach czas na coś lżejszego. Już od jakiegoś czasu chodziła za mną kuchnia śródziemnomorska. To moje ulubione kulinarne klimaty i zawsze z przyjemnością do nich wracam. Dlatego postanowiłam zrobić pyszną makaronową sałatkę z dojrzewającą kiełbasą i serami. Dodałam do niej też oliwki i brokuła, żeby na talerzu było kolorowo i apetycznie.

Makaronowa sałatka z dojrzewającą kiełbasą i serami


Zakupy zrobiłam szybko, bezproblemowo i bez wychodzenia z domu w moim ulubionym sklepie z delikatesowymi produktami, który od niedawna oprócz sieci sklepów stacjonarnych posiada też sklep on line → House of Cheese. Znajdziecie w nim ponad 200 unikalnych gatunków sera, ponad 50  rodzajów win, wiele makaronów, wędlin, oliw, przekąsek i innych produktów. To bardzo duże ułatwienie, szczególnie w obecnej niecodziennej dla nas sytuacji. W domu i bez kolejek wybieramy nasze ulubione produkty, które następnie szybko docierają pod nasze drzwi. Bardzo mi się to podoba!
Serdecznie Wam polecam taki sposób robienia zakupów, są bezpieczne i przyjemne.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Makaronowa sałatka z dojrzewającą kiełbasą i serami

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 200 g makaronu Di Martino Penne 
  • 50 g sera Mimolette
  • 50 g sera Edam
  • 50 g kiełbasy chorizo pikantnej
  • 50 g włoskiego salami Cacciatore 
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek EV
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek  



Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sery kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki, a potem w paski. Cebulę kroimy w piórka. Różyczki brokuła blanszujemy we wrzątku, a potem przelewamy zimną wodą.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz.
Do miski wrzucamy makaron, sery, wędlinę, cebulę, oliwki i brokuły. Wlewamy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy świeżym tymiankiem.







Print Friendly and PDF

2 komentarze: