11/28/2019

Muffiny marchewkowe z orzechami

babeczki-z-orzechami-widok-z-gory

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast. Jest pyszne, wilgotne, puchate, bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje! Czego chcieć więcej od domowego wypieku? Ano może tylko tego, żeby trochę zmienić jego formę czy też wygląd 😀 , czyli tym razem zapraszam Was na muffiny marchewkowe z orzechami. Babeczki możemy też polać lukrem, obsypać cukrowymi posypkami i będzie kolejna słodka świąteczna inspiracja.

Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na to pyszne ciacho:



Muffiny marchewkowe z orzechami
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 180 g brązowego cukru
  • 1 spora marchewka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
 


Wykonanie:
Jajka mieszamy z cukrem w dużej misce. Dodajemy olej i mieszamy dalej. Marchewkę ścieramy ma drobnej tarce, lekko odciskamy sok i wrzucamy do miski, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i kardamonem. Stopniowo wsypujemy do miski z mokrymi składnikami i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Formę do muffinek natłuszczamy i oprószamy mąką, wylewamy na nią masę, układamy orzechy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Muffiny możemy też upiec w papierowych papilotkach.
Formę wyjmujemy z piekarnika i  gdy lekko przestygnie wyjmujemy babeczki i studzimy je na kratce.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz