7/30/2019

Śledziowa sałatka z kaszą i jajkiem

kolorowa-salatka-z-ryba

Lato i wakacje to czas urlopów, wyjazdów, wycieczek i pikników na zielonej trawce. To czas kiedy nie lubimy spędzać zbyt dużo chwil w kuchni, a - myśląc o jedzeniu - sięgamy po smaczne i proste w przygotowaniu przepisy na lekkie dania. Powinny to być potrawy, które bez problemu zapakujemy do pudełka czy do plecaka, a podczas przerwy w podroży nie będzie z nimi kłopotu podczas jedzenia.
Dziś mam dla Was właśnie taką fajną propozycję na śledziową sałatkę z kaszą i jajkiem, która została przygotowywana także w duchu zero waste. Często przed wyjazdem robię przysłowiowe czyszczenie lodówki, i żeby nie marnować jedzenia, używam właśnie tych produktów do naszych dań "na drogę". W tym przypadku wykorzystałam kaszę i miks sałat, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia.




Głównym bohaterem dania jest śledź w letniej odsłonie, czyli z brzoskwiniami i żurawiną marki SEKO. W opakowaniu znajdziecie delikatne kawałki śledzia atlantyckiego bez skóry, złowionego zgodnie z zasadami certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa MSC, co oznacza, że  ryby z tym niebieskim znaczkiem pochodzą tylko z legalnych i pewnych  źródeł i są prawidłowo oznakowane. Śledź jest wysoko cenioną rybą przez polskich konsumentów. Jest łatwo dostępny, relatywnie tani w porównaniu z innymi oferowanymi na rynku rybami, smaczny i bogaty w cenne wartości odżywcze ważne dla naszego organizmu. Zawiera on między innymi kwasy z rodziny omega-3, odpowiedzialne za odporność oraz witaminy z  grupy B.  A, jako że Polacy kochają śledzie nie tylko od święta, taka sałatka jest idealną propozycją na letni, wartościowy i nieskomplikowany w przygotowaniu posiłek.
Zapraszam po przepis na śledziową sałatkę z kaszą i jajkiem! Kto go robi razem ze mną?




Śledziowa sałatka z kaszą i jajkiem
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:

Sos:
  • 2-3 łyżki oliwy z  oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru



Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, brzoskwinię w słupki, jajka w ósemki, śledzia odcedzamy z zalewy olejowej. W misce lub w pudełku kolejno układamy sałaty, kaszę, cebulę, jajka, śledzia z żurawiną i kawałkami brzoskwini oraz świeżą brzoskwinię.
W szklance mieszamy składniki na sos, którym następnie polewamy sałatkę. Przed podaniem dokładnie wszystko mieszamy.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz