6/30/2019

Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym

zielone-i-czerwone-warzywa-na-talerzu

Póki jeszcze mamy szparagi, bo sezon na nie już się kończy, korzystajmy  i zróbmy sobie taką pyszną sałatkę z naszych polskich warzyw. Do kompletu chrupiący groszek cukrowy, trochę świeżych ziół, prosty sos i idealne letnie danie gotowe. Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda i smakuje bosko!
Zapraszam Was po przepis 💓.


Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów 
  • 2 porządnie garści zielonego cukrowego groszku w łupinach
  • 50 g sera feta
  • 1 dojrzały pomidor malinowy
  • garść listków szpinaku baby
  • listki świeżej bazylii lub innych ziół
  •  sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny


Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do parownika na 5 minut, po czym po 3 minutach wrzucamy do nich groszek. Po upływie 5 minut warzywa przepłukujemy porządnie pod zimną wodą. Odstawiamy do odsączenia. Pomidora kroimy  w plasterki.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, groszek, fetę i pomidory. Wszystko posypujemy ziołami i polewamy sosem.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz