2/04/2019

Roladki z francuskiego ciasta z salami

plasterki-ciasta-z-salami-na-desce

Przed nami kolejna sobota Karnawału. W wielu domach będą się odbywać domówki, wiele osób pójdzie na składkowe imprezy i potańcówki. Jak zawsze w takich sytuacjach biegnę Wam z pomocą i podrzucam pomysły na efektowne, ale proste do przygotowania karnawałowe przekąski.
Dziś zapraszam Was na roladki z francuskiego ciasta z salami. Do tego dania wykorzystam gotowe ciasto francuskie, plasterki salami i czarne oliwki. Wszystko razem zwiniemy w rulon, a potem pokroimy. Powstaną nam piękne zawijaski, które wystarczy tylko upiec na złocisty kolor i gotowe! Można ruszać na imprezę.




Do przygotowania moich roladek wykorzystałam salami Sokołów. Bardzo lubię produkty tej firmy, bo są smaczne i mają bardzo fajny skład. Jak się okazuje nie jestem w tej opinii odosobniona, na co wskazuje ostatni konsumencki test wędlin przeprowadzony przez Polski Instytut Badania Jakości przy współpracy z Onetem. Pierwsza część tego testu została poświęcona właśnie salami. Instytut poprosił reprezentatywną grupę konsumentów o ocenę najczęściej kupowanych marek tej kiełbasy. Badani konsumenci na pierwszym miejscu wskazali salami marki Sokołów. 
Produkty tych zakładów mięsnych zostały wysoko ocenione praktycznie we wszystkich kategoriach badania: świeżość, smak, jakość składników, brak różnego rodzaju „chemicznych ulepszaczy” a także szeroki wybór rodzajów salami. Klienci zwracali również uwagę na przystępną cenę oraz byli skłonni do rekomendacji tej marki swoim znajomym i przyjaciołom. Salami z Sokołowa zajęło także pierwsze miejsce w kategorii „Stosunek jakości do ceny”. 



Roladki z z francuskiego ciasta z salami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 2 opakowania Salami w obsypce Sokołów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • suszony tymianek
  • sól
  • ostra czerwona papryka
  • 1 jajko
  • sezam





Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić, a następnie je rozwijamy. 
Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wzdłuż dłuższego boku, aż do mniej więcej 2/3 ciasta rozkładamy plasterki salami,  a na nich w jednym rządku układamy czarne oliwki. Wszystko posypujemy tymiankiem, solą i papryką. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku i smarujemy  dokładnie jajkiem, a następnie obsypujemy sezamem.
Ciasto kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 2 cm. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, do momentu, aż nasze roladki będą miały piękny złocisty kolor.
Studzimy na kratce.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz