Taste&Share, nie wyrzucaj, podziel się jedzeniem


Dziś zapraszam na relację  z warsztatów kulinarnych w których uczestniczyłam na zaproszenie marki Electrolux. Ale nie były to takie zwykłe warsztaty, w czasie ich trwania poznałyśmy nową aplikację, która wychodzi na przeciw problemowi marnowania żywności.
Poczytajcie, bo warto rozważnie gospodarować jedzeniem.




Taste&Share, nie wyrzucaj, podziel się jedzeniem

19 października w warszawskim Electrolux Taste Center odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Taste&Share, podziel się nie wyrzucaj". W trakcie ich trwania nie tylko pysznie gotowaliśmy, ale także rozmawialiśmy o nowej aplikacji, której stworzenia podjęła się marka Electrolux.
Temat niemarnowana jedzenia jest mi bliski, w domu bardzo nie lubimy wyrzucać jedzenia, więc zawsze staramy się kupować odpowiednią jego ilość, a gdy zostaną nam resztki  przygotować jakieś danie na winie, czyli otwieramy lodówkę i gotujemy z tego co się nam nawinie :). Nie zawsze jednak tak się da, więc  w takim momencie kiedy mamy czegoś za dużo i wiemy, że tego nie wykorzystamy,  z pomocą przychodzi nam aplikacja Taste & Share.

Parę słów o aplikacji

DZIELIĆ się, aby nie marnować
We współczesnym świecie coraz bardziej widoczne i popularne są trendy związane ze świadomym życiem i świadomym oddziaływaniem na otoczenie – zarówno społeczne, jak i naturalne. Coraz bardziej liczy się ochrona środowiska i ograniczenie wszelkiego marnowania, na które ludzkość w skali światowej nie może sobie pozwolić. Dotyczy to nie tylko marnowania zasobów naturalnych Ziemi (jak np. słodka woda), ale także jedzenia.
Taste&Share to program edukacyjno-informacyjny, którego celem jest zwrócenie uwagi na skalę marnowania żywności. W Polsce jest ona niepokojąco duża - to 52 kg żywności na osobę rocznie (Banki żywności, 2016). To właśnie z tego powodu postanowiliśmy położyć nacisk przede wszystkim na edukację, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności.
W Taste&Share będziemy pokazywać nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwracać uwagę na to jak przechowywać żywność i jak gotować z resztek. Razem będziemy wymyślać nowe pomysły i koncepcje, a potem będziemy się nimi DZIELIĆ.

A jako, że tematem przewodnim naszych warsztatów było niemarnowanie żywności, nasze dania przygotowaliśmy z wykorzystaniem resztek jedzenia. W naszych daniach był czerstwy chleb, kawałki pozostałych w lodówce warzyw i obierki z topinambura, z którego gotowaliśmy zupę krem. Naszym kuchennym przewodnikiem był Szef Kuchni Julian Karewicz.
  • krem z topinamburu z chipsami z obierków
  • łosoś z teriyaki z uschniętych warzyw pozostałych w lodówce
  • bread pudding z uschniętego pieczywa



















Komentarze

Prześlij komentarz