Jesienna zupa grzybowa

warzywna-zupa-w-garnku

Wprawdzie kalendarzowa jesień zaczyna się dopiero w sobotę, ale patrząc na pogodę za oknem, czyli ciągle padający deszcz, wiejący wiatr i niskie temperatury naszło mnie na zupę. A ponieważ sezon na grzyby jest akurat w pełnym rozkwicie na moim stole pojawiła się... jesienna zupa grzybowa. Gęsta, ze śmietaną i ziemniakami. Takie moje wspomnienie babcinej kuchni. Wspomnienie pyszne i bardzo domowe.
No to co, Kochani ? Najpierw do lasu, a potem do garów ? 😀




Jesienna zupa grzybowa
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki warzywnej Poltino
  • 500 g pręgi wołowej
  • ok.1500 ml
  • 4 spore ziemniaki
  • 500 g świeżych grzybów
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
W sporym garnku mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w  sporą kostkę, wrzucamy do zupy wraz z mrożonymi warzywami. Grzyby kroimy w plasterki i również wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. 
Śmietanę wlewamy do kubeczka. Hartujemy ją kilkoma łyżkami zupy, żeby się nie zważyła  i wlewamy do garnka. Zupę przyprawiamy, mieszamy, dodajemy masło, posypujemy natka pietruszki i od razu podajemy.

Komentarze

  1. Jesień już tuż tuż, pora odświeżyć takie zupki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak ! O tej porze roku mamy ochotę na coś rozgrzewającego :).

      Usuń
  2. Witam,
    proponuję grzybki podsmażyć na maśle z ząbkiem czosnku (niesamowity aromat i smak)
    oraz do zupy dodać rozmarynu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł! Na pewno go wykorzystam, dzięki :).

      Usuń

Prześlij komentarz