Tarta z groszkiem i marchewką

tarta-na-drewnianej-desce

Przy poniedziałku zapraszam moich czytelników na bardzo prosty i łatwy do zrobienia przepis; oto wytrawna tarta z groszkiem i marchewką przygotowana na bazie ciasta francuskiego. Jako wypełnienie tarty użyłam jajek i śmietany. Tym razem do farszu zamiast startego żółtego sera dodałam mozzarellę, dzięki temu nadzienie nie jest takie ciężkie. 
Tarta jest pyszna, nie wymaga wiele zachodu, a smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy ją podać jako danie obiadowe, lub jako przekąskę. Na pewno przypadnie do gustu Waszym stołownikom 😋.



Tarta z groszkiem i marchewką
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o średnicy 25 cm
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g  mrożonej marchwi z groszkiem Poltino
  • 150 szynki konserwowej
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 kula mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • mleko do malowania ciasta




Wykonanie:
Zamrożone warzywa wrzucamy na wrząca wodę, gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, formę smarujemy olejem i wykładamy nią ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta chowamy do lodówki.
W misce mieszamy jogurt, śmietanę, przyprawy i pokrojoną w kostkę szynkę. Odcedzoną marchewkę z groszkiem wykładamy na ciasto. Następnie wylewamy na nią zawartość miski. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce, układamy na wierzchu tarty.
Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i wykrawamy z niego paski, które układamy na tarcie. Ciasto malujemy mlekiem.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 40 minut, aż masa się ładnie zetnie, a ciasto zezłoci.



Komentarze

  1. Przepiękna tarta :) A jak ma mozzarellę i groszek w środku to musi smakować najlepiej na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis i jakie piękne zdjęcia! Nadzienie z marchewką i groszkiem musi smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneta, dziękuje bazo za miłe słowa :). Było pysznie :).

      Usuń

Prześlij komentarz