Jagodowe ptasie mleczko

deser-w-szklanym-pucharku

Dziś na blogu pojawia się przepis na domowe jagodowe ptasie mleczko. Kto z Was pamięta czasy kiedy ptasie mleczko w  sklepie pojawiało się do wielkiego święta i trzeba było sobie radzić samemu i przygotowywać je w domu ? Pewno nie wszystkim chce się w to wierzyć, ale tak było 😃. Więc jeśli przychodziła nam ochota na coś słodkiego, wystarczyło zmiksować skondensowane mleko z tężejącymi galaretkami i pyszny deser był gotowy. Dziś moje ptasie mleczko nieco urozmaiciłam i dodałam do niego jagody. Wyszło pysznie !



Jagodowe ptasie mleczko
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:




Wykonanie:
Obydwie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
Jagody wrzucamy do garnuszka, lekko podgrzewamy, dodajemy zwykły cukier. Gdy cukier się rozpuści, wyłączamy ogień. Jagody odstawiamy do wystudzenia, a następnie je blendujemy.
W dużej misce mleko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem, aż powstanie pianka, wtedy - cały czas miksując - wlewamy tężejącą galaretkę. Masę przekładamy do pucharków, wypełniając je do 3/4 wysokości. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy masę jagodową. Deser wkładamy do lodówki, podajemy zimny.

Komentarze

  1. Uwielbiam takie desery :) Lekki, wygląda przepięknie i niezwykle smaczny :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam w zamrażarce jeszcze maliny, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, jadłam coś podobnego ostatnio i potwierdzam! Jest to coś genialnego! Co więcej świetnie smakuje także z malinami lub innymi owocami np. leśnymi. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, będzie pyszny z każdymi owocami :)

      Usuń
  4. Mniam! Mniam! Uwielbiam takie wersje ptasiego mleczka! Same te jagody rekompensują wszelkie straty!:) Coś pysznego! Przepis pokazuje, że na diecie może być naprawdę smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz