Pieczony bakłażan z zata'arem

polowki-baklazana-w-misce

Bakłażan, zwany inaczej oberżyną lub gruszką miłosną to jedno z moich ulubionych warzyw. Zawsze na straganach mój wzrok przyciąga jego piękny kolor. Można go przygotowywać na różne sposoby, ale dziś chciałam Wam pokazać bardzo prosty sposób na jego wykorzystanie. Będzie to pieczony bakłażan z zatarem. Zata'ar to mieszanka przypraw bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Jej głównym składnikiem jest sumak i sezam. Nadaje ona charakterystycznego smaku daniom, w których jest wykorzystywana. Do bakłażana pasuje idealnie.



Pieczony bakłażan z zata'arem
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy  z oliwek EV
  • ocet balsamiczny
  • 4 łyżeczki przyprawy zata'ar
  • sól
  • 1/2 pęczka natki
  • 50 g bryndzy owczej

Wykonanie:
Oliwę, ocet, zmiażdżony czosnek, sól i zata'ar umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do momentu aż składniki dobrze się połączą.
Bakłażany kroimy na pół, a następnie nacinamy je w kratkę, uważając, aby nie przeciąć skóry. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bakłażany układamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i malujemy je częścią oliwą z przyprawami. Pieczemy je przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Natkę siekamy, ser kruszymy.
Warzywa ostrożnie - aby się nie poparzyć - wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy pozostałą oliwą, posypujemy natką i serem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił.

Komentarze

  1. Myślę, że by mi bardzo smakowało, bo bakłażana kocham...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie - ciekawe czy taką samą wersję udałoby sie przygotować z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno tak, z tym, że cukinia jest zdecydowanie bardziej delikatna, więc tylko na krótko do piekarnika :).

      Usuń
  3. Mmm pieczone bakłażany są cudowne <3 Super nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz