Pieczarki z czosnkiem


Dziś zapraszam na szybka przekąskę lub, jeśli ktoś nie przepada za mięsem, na pyszny pachnący  chrupiącym czosnkiem obiad. Z dodatkiem świeżej bagietki danie to przywołuje letnie i leniwe klimaty krajów śródziemnomorskich. Przenieście się do słonecznej Italii lub Grecji i smacznego !


Pieczarki z  czosnkiem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 300 g małych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • masło klarowane do smażenia (jeśli ktos woli może być oliwa z oliwek)
  • sól
  • pieprz
  •  sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Pieczarki kroimy na pół, a ząbki czosnku na cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pieczarki i przez chwilę smażymy na dużym ogniu. Ogień zmniejszmy i wrzucamy czosnek. Wszystko smażymy przez 5 minut, aż pieczarki nabiorą ładnego złocistego koloru. Warzywa solimy i pieprzymy, posypujemy natką, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i od razu podajemy.

Komentarze