Ziemniaki pieczone w multicookerze


Dziś zapraszam Was na ziemniaki pieczone w multicookerze. Jeśli natomiast nie posiadacie tego urządzenia  w swojej kuchni, ziemniaki również możecie przyrządzić w piekarniku. Trzeba tylko nieco wydłużyć czas pieczenia i przemieszać ziemniaki, aby równomiernie się upiekły i nie przypaliły. Będą idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. Ja bardzo też lubię je jeść same.
 

Ziemniaki pieczone w multicookerze
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1000 g małych ziemniaków (najlepiej wybrać takie do pieczenia)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • gruba sól morska
  • oliwa z oliwek EV
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn

Wykonanie:
Wybieramy ziemniaki o takiej samej wielkości o średnicy mniej więcej 4 centymetrów. Jeśli są większe kroimy je na pół. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki dokładnie odcedzamy i wrzucamy do miski multicookera. 
Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka, ząbki czosnku miażdżymy (nie obieramy) nożem i wraz z cebulą, oliwą i przyprawami dorzucamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Urządzenie włączamy na program "pieczenie" na 20 minut.

Komentarze

  1. Dlaczego by nie obierać czosnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego, że taki pieczony w skórce ma rewelacyjny smak. Bez skórki by się zbytnio wysuszył. Po upieczeniu można go delikatnie wyjąć i rozsmarować na upieczonym ziemniaku. Pychota!

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo za opis pomysłu o którym słyszałem :) Zaraz będzie robiony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. ilość oliwy zależy od osobistych upodobań. Ja daję 2-3 łyżki.

      Usuń

Prześlij komentarz