Śledź pod buraczkiem


Dziś zapraszam na jedno z moich klasycznych dań na Wigilię, czyli przed Wami śledź pod buraczkiem. Możemy go zrobić tradycyjnie, czyli w dużej misce, ale możemy go też przygotować bardziej elegancko, czyli podać każdemu gościowi jego porcję.


Śledź pod buraczkiem
Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia)
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 1 upieczony burak
  • 2 filety śledziowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • posiekany koperek
  • sok z cytryny


Wykonanie:
Filety śledziowe, jeśli jest taka potrzeba moczymy prze 2-3 godziny w mleku, odsączamy i wycieramy ręcznikiem kuchennym. Cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy.
Majonez, śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny mieszamy w kubeczku.
Śledzia kroimy w wąskie paski, układamy go na talerzu, na nim układamy cebulę. Cebulę polewamy łyżko sosu śmietanowego. Buraka i ugotowane jajko ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
Na cebuli układamy starte jajko, polewamy sosem, a na koniec układamy starego buraka i też polewamy sosem. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

Komentarze

Prześlij komentarz