Scones z dynią



Dziś zapraszam na brytyjską specjalność czyli scones. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Tym razem są  w wersji jesiennej, czyli z dynią. Ich sekret to zimne masło, trochę niedbałe połączenie składników i wysoka temperatura pieczenia. Upiekliśmy je wraz  z innymi blogerami w naszej wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie.
Inspiracja Domowe Wypieki.






 Scones z dynią
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 20 ciastek
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżeczki proszku o pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 250 g pure z pieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka





Wykonanie:
Masło kroimy w kostkę, dodajemy do niego mąkę przesianą z proszkiem, szybko siekamy nożem i łączymy  z mąką.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, pure z  dyni i mleko, mieszamy. Masę łączymy z mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki,
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony blat, rozpłaszczamy ręką i z góry również posypujemy mąką. Wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm, okrągłą foremką o średnicy 4 cm wykrawamy ciastka i układamy je na blaszce.
Pieczemy około 15 minut.





Komentarze

  1. Ale piękne ci wyszły:)Dziękuję za spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za wspólny czas przy piekarniku :-).

      Usuń
  2. Cudowne zdjęcia :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i za wspólny czas przy piekarniku :-).

      Usuń
  3. Piekne zdjecia.Dzieki za wspolne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne wypiekanie! Do następnego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor i ładnie Ci się upiekły, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ciacha z dynią za ich kolor. Do następnego :-).

      Usuń
  6. Piękne Ci wyszły Agatko, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki super, nie wiedziałam że są takie dobre :-) Dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to też był mój pierwszy raz z bułeczkami na proszku i bardzo mi smakowały :).
      Dzięki za wspólny czas.

      Usuń
  8. Świetnie Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne weekendowe pieczenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz