Roladki z grillowanego bakłażana
Roladki z grillowanego bakłażana są doskonałym dodatkiem do mięsnych dań przygotowanych na grillu.  Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.  Ich przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne,  a fajnie urozmaicą nasze menu. Ilość papryczki, którą dodacie do pasty ziołowej jest zależna od tego jak ostrą papryczkę kupicie. Moja była malutka i ostra jak czort.
Roladki z grillowanego bakłażana
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
- 1 duży bakłażan
 - 1 opakowanie serka śmietankowego
 - 1-2 łyżki jogurtu greckiego
 - 1 ząbek czosnku
 - 1/2 małej papryczki chili
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
 - pomidorki koktajlowe
 - garstka świeżych liści bazylii
 - oliwa z oliwek
 - sól morska
 
Wykonanie:
Bakłażana kroimy na cienkie plastry, ja kroję go na maszynce do chleba. Malujemy go z obydwu stron oliwą z oliwek, solimy i grillujemy ma rozgrzanym grillu z obydwu stron, aż będzie miękki. Odkładamy na bok.
Czosnek obieramy  z łupiny,  z papryczki usuwamy nasionka. Ząbek czosnku bardzo drobniutko siekamy, to samo robimy z papryczką chili. W miseczce mieszamy serek śmietankowy, jogurt, czosnek, papryczkę, odrobinę oliwy i przyprawy. Listki bazylii drobno siekamy. Pomidorki kroimy na pół. Każdy plaster bakłażana smarujemy serkiem ziołowym, posypujemy bazylią i układamy pomidorki. Zwijamy z ciasny rulon i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą bazylią.






Dziękuję, uwielbiam bakłażana :-).
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńI według konsumentów, takie też były :).
Usuń