Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili


Dziś zapraszam na szybko letni obiad, czyli kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili. Jego przygotowanie trwa tyle i będzie się gotował makaron. Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże zioła: bazylię, oregano i natkę pietruszki. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru dodałam pokruszone płatki chili.



 Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • sól morska
  • 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu lub innego sera tego typu
  • 1 opakowanie makaronu (u mnie kokardki)

Wykonanie:
W miseczce mieszamy mascarpone, śmietanę, zioła i odrobinę soli. Odstawiamy na czas gotowania się makaronu i smażenia warzyw.
Czosnek obieramy ze skórki drobno siekamy. Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim czosnek, następnie dodajemy paski cukinii, sól, drobno pokruszone płatki chili i smażymy przez 2-3 minuty. Cukinia powinna zostać lekko  twarda, czyli al dente.
W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem śmietanowym, dodajemy warzywa, mieszamy i przekładamy na talerze, posypujemy startym serem.

Komentarze