Domowa biała kiełbasa wieprzowa
Domowa biała kiełbasa... nie ma nic lepszego do świątecznego żurku. Kiełbasę możemy też upiec w białym winie z dodatkiem cebuli. Jeśli nie będziecie zużywać od razu całej kiełbasy można ją zamrozić surową i wtedy zaparzyć po rozmrożeniu. Pamiętajmy, żeby białą kiełbasę parzyć w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Nie powinno się jej gotować, bo traci wtedy cały smak i staje się wiórowata. Na blogu znajdziecie także przepis na biała kiełbasę z dodatkiem wołowiny (tutaj).
Inspiracja Wędliny domowe.
Czas przygotowania: 2 dni
Proporcje na ok. 5 kg kiełbasy
Składniki:
Mięso kroimy na 2 cm kawałki, wkładamy do dużej miski, posypujemy solą i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy (ja używam plastikowych wiaderek) i wkładamy do lodówki na 40-48 godzin.
Jelita płuczemy parę razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy.
Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13.
Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy również wodę, jej ilość zależy od mięsa, gotowa masa nie może być zbyt wilgotna.
Mięso wstępnie mieszamy w misce, a następnie przekładamy partiami do malaksera, który dokładnie wymasuje mięso. Powinno być kleiste.
Gotową masą na kiełbasę nadziewamy jelita, formując kiełbaski o długości 18-20 cm.
Kiełbasa jest gotowa do parzenia.
- 3,5 kg szynki wieprzowej
- 1 kg podgardla
- 0,75 kg boczku
- 90 g soli kamiennej niejodowanej
- 10 pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 10 g majeranku
- 40 g czosnku
- ok. 350 ml zimnej wody
- jelita wieprzowe cienkie
Wykonanie:
Mięso kroimy na 2 cm kawałki, wkładamy do dużej miski, posypujemy solą i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy (ja używam plastikowych wiaderek) i wkładamy do lodówki na 40-48 godzin.
Jelita płuczemy parę razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy.
Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13.
Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy również wodę, jej ilość zależy od mięsa, gotowa masa nie może być zbyt wilgotna.
Mięso wstępnie mieszamy w misce, a następnie przekładamy partiami do malaksera, który dokładnie wymasuje mięso. Powinno być kleiste.
Gotową masą na kiełbasę nadziewamy jelita, formując kiełbaski o długości 18-20 cm.
Kiełbasa jest gotowa do parzenia.
Palce lizać
OdpowiedzUsuńNie ma co ukrywać, domowa najlepsza :).
UsuńOczywiście biała domowa najlepsza i najpyszniejsza sama już kilka razy robiłam i polecam
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, domowa najlepsza :)
UsuńBiała rewelacyjna. Zrobiłam na Święta a znika w oczach!!! Dzięki za Super przepis
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, to też nasza ulubiona :)
Usuń