Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami


W tym roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą,  można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.



Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Proporcje na 50 sztuk
Czas przygotowania: 90 minut + moczenie grzybów 4 godziny

Składniki
Farsz:
  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 70 g suszonych grzybów
  • sól do smaku
  • pieprz
Ciasto
  • 500 g maki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ok. ½ szklanki mleka
  • ok. ½ szklanki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli



Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli  gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia. Podajemy okraszone smażoną cebulką.



Komentarze

  1. To połączenie jest mi obce, ale brzmi bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też do tej pory było obce, dziś mogę powiedzieć, że mnie zachwyciło :-).

      Usuń

Prześlij komentarz