Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą



Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.




Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą

Proporcje na tortownicę z kominem 26 cm, 12 porcji
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
Ciasto:
  • 4 jaka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 6 daktyli drobno pokrojonych
  • 5 fig drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika
 Polewa:
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mleka


Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. 




Komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *