Ziemniaczana zupa krem z brokułami
Już pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów.  Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu. 
Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet ten najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ?
Ziemniaczana zupa krem z brokułami
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1000 g ziemniaków
 - 1/2 brokuła
 - 1 cebula
 - oliwa z oliwek
 - 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
 - sól
 - pieprz
 - płatki suszonej papryczki chili
 - 2 łyżki śmietany 18%
 
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą przez około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaje do nich brokuła i gotuję jeszcze 5 minut.
Zupę miksuję i przyprawiam. Na talerzu dodaję śmietanę i delikatnie skrapiam oliwą z oliwek.



dzisiaj też mam taka na obiad:) jesienią zupy kremy i dania jednogarnkowe to jest to co lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńNo to się zgadałyśmy ;)
Usuń