Tort bezowy z kawowym kremem

beza-z-kremem

Najlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła  moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda tylko, że tak szybko się kończy ;-).
Inną wersję tortu bezowego znajdziecie tutaj.



Tort bezowy z kawowym kremem

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 5 godzin
Składniki na 3 blaty:
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
Krem kawowy:
  • 250 ml zimnej śmietanki 30 %
  • 250 ml mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • koniak lub whisky do moczenia rodzynek




Wykonanie:
Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy do namoczenia.
Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy ocet.
Na papierze do pieczenia rysujemy 3 koła o średnicy 20 cm. Wykładamy na nie ubite białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 80 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika.
Rodzynki odcedzamy. 
Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem.
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Mascarpone lekko ubijamy  w jednej misce. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder.  Dodajemy po łyżce mascarpone, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę.
Blaty przekładamy masą. Wierzch dekorujemy kakao.


Komentarze

Prześlij komentarz