Sałatka z mango i kurczakiem




Za oknem szaro, buro... Dziś postanowiłam zaprosić do mojej kuchni i na nasze talerze odrobinę lata w środku jesieni. Sałatka jest bardzo prosta i szybko ją przygotujecie. Od Waszego gustu zależy czy kurczaka podacie na ciepło czy na zimno. W obydwu wersjach będzie doskonała. Korzystajmy z owoców mango, własnie zaczął się na nie sezon. Są bardzo zdrowe i teraz w naszych sklepach w całkiem przystępnej cienie.


Sałatka z mango i kurczakiem

Proporcje dla 3 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 mango
  • 1/2 malutkiej papryczki chili
  • 1 szalotka
  • sok  z limonki
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • listki świeżej kolendry
  • 1 łyżka suszonych liści kolendry
  • olej do smażenia



Wykonanie:
Pierś solimy, pieprzymy i obtaczamy w suszonych liściach kolendry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. zawsze robię to nad miską, żeby zachować cały sok. Papryczkę chili drobniutko siekamy, szalotkę kroimy w cienkie piórka. Mieszamy z  mango, dodajemy listki kolendry i olej, solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy.
Na talerzu układamy pokrojoną sałatę lodową, na niej pokrojone w plastry piersi, a na wierzch salsę z mango. Ozdabiamy świeża kolendrą.

Komentarze