Konfitura z czerwonej cebuli

 W czasie Lekcji gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim przygotowaliśmy między innymi długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli. Muszę powiedzieć, że ta konfitura bardzo mi przypadła do gustu i postanowiłam ją odtworzyć w mojej kuchni.



Konfitura z czerwonej cebuli 

Składniki na 6-8  porcji
Czas przygotowania: 40  minut

Składniki:
  • 500 g  czerwonej cebuli
  • 4 łyżki brązowego cukru Muscovado
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • tymianek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, solimy i podsmażamy, aż będzie szklista i lekko się skarmelizuje. Wtedy dodajemy cukier, lekko przesmażamy, następnie dodajemy ocet i wino. Cebulę smażymy na małym ogniu, aż do odparowania płynów. Na koniec pieprzymy, dodajemy tymianek, mieszamy i podajemy.

Komentarze

  1. ciekawy pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekna! Robie bardzo podobnie (czesto rowniez na bazie Porto), uwielbiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beo :-). Przy okazji chętnie wypróbuję też Twoją wersję.

      Usuń
  3. Najlepsz konfirura z cebuli jaką jadłam. Polecam. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ! Cieszę się, że smakowała :).

      Usuń
  4. To jakiś wyjątkowy cukier? Czy może być po prostu trzcinowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muscovado to nierafinowany cukier trzcinowy z wyższą zawartością melasy, może być też zwykły trzcinowy.

      Usuń

Prześlij komentarz