Chlebki z patelni II

okragle-chlebki

Dzisiaj kolejna odsłona chlebków  z patelni. Tak jak pisałam już poprzednio, bardzo mojej rodzince przypadły one do gustu. Dzisiaj będzie wersja przygotowana na drożdżach, chyba taka wersja bardziej nam smakuje, niż ta z proszkiem do pieczenia. Z podanej poniżej proporcji   zrobiłam cztery grubsze chlebki, ale jeśli wolicie usmażyć nieco cieńsze, podzielcie ciasto na przykład na sześć lub osiem części..




Chlebki z patelni II


Proporcje na 4 chlebki
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 550 lub 650
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek EV


Wykonanie:
Pokruszone drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier, zalewamy 1/4 szklanki letniej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40- 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 4 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 20- 30 minut. 
Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy.
Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek z ciasta i smażymy około 3 minut z każdej ze stron, pamiętając, żeby raz na jakiś czas obracać chlebki.


Komentarze

  1. Też kiedyś robiliśmy chlebki ale bez serka, musimy koniecznie wyprobowac ten sposob

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek daje chlebkom fajnego posmaku i są wilgotniejsze.

      Usuń
  2. Muszę spróbować takiego chleba z patelni :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz