7/03/2014

Sałatka z fasolką szparagową i fetą


Lato w pełni, pora więc na kolejną lekką sałatkę. Tym razem będzie to sałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę.



Sałatka z fasolką szparagową i fetą

Składniki:
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 150 g fety
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • saszetka oleju kujawskiego ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20-25 minut, aż będzie miękka. 
W moździerzu ucieramy czosnek z  solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, olej kujawski i sok z cytryny. Wszystko mieszamy.
Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem.
Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy. 


Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Apetyczna :) U mnie dziś również sałatka z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię sałatki z fasolką szparagową. Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie łączyłam jeszcze fasolki szparagowej i fety, a tak sobie myślę, że u Ciebie wygląda świetnie i może naprawdę świetnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że to fajny duet. Spróbuj koniecznie :-).

      Usuń