Ekspresowa letnia sałatka
Upał, upał, upał... W taki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki.
Ekspresowa letnia sałatka
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście rukoli
 - 2 garście roszponki
 - 2 garście szpinaku sałatkowego
 - 1/2 pęczka buraka liściowego Mangold
 - 2 jajka na twardo
 - 2 pomidory
 
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 1-2 łyżki zimnej wody
 - sok z 1/2 cytryny
 - 1 mały ząbek czosnku
 - sól
 - pieprz
 
Wykonanie:
Wszystkie liście dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze części. Jajko obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory również kroimy w ósemki.
Czosnek drobniutko siekamy i rozgniatamy z solą.W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu.
Na talerz wykładamy wszystkie rodzaje sałat, układamy na nich jajka i pomidory, polewamy sosem. Gotowe ! 
Właśnie takie ekspresowe sałatki są najlepsze :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEkspresowe i na winie! Czyli co się nawinie pod rękę :-)
Usuń