Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem


Oto prosty sposób na szybkie słodkie ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Idealne dla kulinarnych leniuszków lub dla tych co nie mają zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-).



Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • parę łyżek mieszanki kandyzowanego ananasa, melona i maracui 
  • 1 jajko


Wykonanie:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że dodajemy mniej mleka. W mleku rozpuszczamy też od razu cukier.
Gdy budyń lekko przestygnie dodajemy do niego masło i dokładnie mieszamy. W trakcie stygnięcia budyniu, mieszamy go do czasu do czasu, żeby nie utworzył się na nim kożuch.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, rozsmarowujemy na nim wystudzony budyń, posypujemy owocami i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry o szerokości 2,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut. 
Roladki zdejmujemy z blachy, dopiero gdy lekko przestygną. 

Komentarze

Prześlij komentarz