Pasta łososiowa


Bardzo lubię proste pasty, takie do zrobienia na szybko, z dwóch, trzech składników. Do kanapek, do naleśników, tortilli czy też tartinek. Urozmaicam w ten sposób kanapki, a także naleśniki na ciepło. Pasta jest również doskonała z dodatkiem liścia sałaty, plasterków zielonego ogórka, zawinięta w tortillę.
Ja pasty blenduję, ale wiem, że są też zwolennicy past ucieranych widelcem, żeby można było odróżnić poszczególne składniki. Zróbcie tak jak Wam najbardziej smakuje !
Pastę łososiową, a także rybną pastę twarożkową można wykorzystać do przygotowania karnawałowych przekąsek lub tartinek.
Inspiracja Dorota smakuje.



Pasta łososiowa

Składniki:
200 g wędzonego łososia
200 g serka śmietankowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz
sok z 1/2 cytryny


Wykonanie:
Łososia kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, dodajemy serek i pozostałe składniki oprócz szczypiorku. Dokładnie miksujemy, ana koniec dodajemy szczypiorek i pastę mieszamy.
Do pasty nie dodawałam już soli, bo i łosoś i serek były słone.

Komentarze

  1. Kupuję dzisiaj łososia i robię taką pastę :) Uwielbiam !!!

    Młoda mama gotuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej ze wszystkich past do pieczywa lubie wlasnie te na bazie serka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie takie pasty :) jedna z moich ulubionych - lososiowa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz