Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light


Ochłonęliście już po świąteczno-noworocznych wyczynach kulinarnych ? Wszystko już wyjedzone z lodówek i zamrażarek ?  Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po terrinie z golonkischabie ze słoikaschabie karkowym z pończochyschabie pieczonym w przyprawachpodsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu i wieprzowej szynki. Tym razem będzie to kiełbasa drobiowo-wieprzowa.



Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light

Składniki:
  • 500 g kurzych piersi
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • 2 razy po 30 cm  osłonki barierowej termokurczliwej (fi 73 mm)
  • sznurek bawełniany do wiązania 



Wykonanie:
Piersi myjemy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Szynkę mielimy w maszynce do mielenia, po czym każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Wsypujemy po półtorej płaskiej łyżeczki soli peklowej i wyrabiamy, aż do uzyskania kleistej masy. Mięso przekładamy do dwóch osobnych plastikowych spożywczych  woreczków i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie osłonki wkładamy do letniej wody i moczymy przez 10-15 minut, a następnie mocno wiążemy z jednego końca. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Mięso drobiowe łączymy z mięsem wieprzowym, dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy i napełniamy osłonki, starając się  upychać mięso tak ciasno, aby w osłonce nie było powietrza. Osłonki mocno zawiązujemy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Kiełbasy parzymy w temperaturze 80 stopni przez godzinę i 45 minut, po tym czasie wyjmujemy je z garnka i zostawiamy do ostygnięcia. Zimne kiełbasy wkładamy do lodówki na całą noc.



Komentarze

Prześlij komentarz