11/28/2013

Szarlotka na kruchym cieście

ciasto-w-kratke-widok-z-gory

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Zawsze wychodzi, smakowicie pachnie w czasie pieczenia i doskonale smakuje, najlepiej jeszcze lekko ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek jabłek do upieczenia szarlotki to szara reneta. Niestety nie zawsze uda się ją kupić...
Tym razem zainspirowałam się szarlotka upieczoną przez Paulinę z bloga Czekoladą utkane, dodałam tylko trochę kardamonu i mielonych goździków, bo jabłka doskonale mi się z nimi komponują.
Mój przepis dołączam do akcji Korzenny Tydzień 2013.



Szarlotka na kruchym cieście

Składniki 
Ciasto

  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody


Nadzienie

  • 5 dużych jabłek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 jajko
  • cukier puder





Wykonanie:
Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut.
3 jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy je do garnuszka, zasypujemy 3 łyżkami cukru i dodajemy wodę. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż jabłka się rozpadną. na chwilę przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, zostawiając 1/2 łyżeczki cynamonu. Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe 2 jabłka również obieramy i kroimy w plasterki.
Jedna część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wysypanej bułka tartą. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i układamy na nim plasterki jabłek, posypujemy pozostałą łyżką brązowego cukru i cynamonem.
Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy radełka. Paski posłużą nam do zrobienia dekoracyjnej kratki na cieście. Paski układamy na jabłkach.
Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.




Print Friendly and PDF

8 komentarzy: