Spaghetti z sosem szpinakowym


Dzisiaj kolejny przepis z  cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo...
Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę,  wrzućcie do gotowego gorącego sosu.


Spaghetti z sosem szpinakowym

Składniki:
300 g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
1/2 cebuli
400 g śmietany 18%
200 g serka śmietankowego
100 g sera pleśniowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
ok. 300 g suchego makaronu

Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Szpinak myjemy, listki kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do czosnku. Delikatnie blanszujemy przez około 5 minut. Szpinak powinien być al dente.
W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W garnku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę, serek i ser pleśniowy. Dodajemy szpinak, przyprawiamy i delikatnie mieszamy.
Do składników nie dodałam soli, ponieważ mój ser pleśniowy był dość słony i sos nie wymagał już solenia.
Sos szybko łączymy z gorącym makaronem i od razu podajemy na stół.



Komentarze

Prześlij komentarz