Chleb młynarza


Przepisem na chleb Młynarza dołączam do 8 edycji Światowego Dnia Chleba 2013, kiedy to blogerzy z całego świata właśnie 16 października pieką chleby, a przepisy publikują na swoich blogach.
Akcje tę prowadzi Zorra ma swoim blogu Kochtopf.
Chleb jest bardzo łatwy do wykonania, dla początkujących proponuję upieczenie go w formie, bo gdy ciasto wyjdzie nam za rzadkie, zamiast pięknego bochenka wyjdzie nam płaski berecik ;).
Chleb dołączam również do listy Na zakwasie i na drożdżach.

Chleb młynarza
(wg. przepisu Renaty Sh.)

Składniki:
Zaczyn
65 g mąki pszennej chlebowej
45 g wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
365 g maki pszennej chlebowej*
20 g mąki żytniej razowej 2000
250 g wody
1/2 łyżki soli
cały zaczyn
*Ostatecznie użyłam więcej mąki, bo ciasto było za rzadkie.


Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy dokładnie i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Następnie wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez około 10 minut.
Renata pisze, że ciasto powinno być luźne, ja trochę przesadziłam i moje ciasto było za rzadkie, bochenek wyszedł mi przez to lekko spłaszczony.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny, w międzyczasie należy je dwukrotnie odgazować.
Z wyrośniętego ciasto formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania, obficie uprzednio wysypanego obficie mąką. Chleb wyrasta około 2 godzin ( u mnie wyrastał 3,5), powinien prawie podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, spryskujemy wodą, chleb przekładamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień, nacinamy na 3 cm i pieczemy około 30- 40 minut. W czasie pieczenia kilkukrotnie spryskujemy go wodą.
Chleb studzimy na kratce.


World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Komentarze

  1. Wygląda wspaniale i jest taki duży - gratuluję wypieku!
    Ach, zjeść taką pajdę z masłem i z solą (smak z dzieciństwa) - to byłoby coś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, troszkę "plaskaty" mi wyszedł ;)
      A my zjedliśmy z tatarkiem przyrządzonym przez Ślubnego !

      Usuń
  2. JEST WSPANIAŁY :) porywam kilka kromek na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zdążyłaś, została ostatnia dla Ciebie ;)

      Usuń
  3. Co tam,że plaskaty, ważne że ma dziurzyska , a to znak dobrego wypieczenia i dowód na uczczenie tego pięknego święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam jeszcze zbyt dużej wprawy w chlebkach wyrastających w koszykach, robię za rzadkie ciasto...
      Ale co tam, był pyszny :D

      Usuń
  4. Piękny!
    Wspaniale,że upiekłaś go na WBDay.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Love the rustic look, very yummy!

    Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń
  6. Thank you for organization WBD 2013 !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten chleb nawet w formie berecika jest pyszny:) .... choć powiem szczerze, że za każdym razem jak go piekę to rośnie w górę jak szalony:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. No właśnie, chyba zrobiłam za rzadkie ciasto... Muszę jeszcze powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz