Chłodnik ogórkowy


Chłodnik powstał na szybko i był trochę eksperymentalny, bo do tej pory nigdy go nie robiłam  z ogórka. Myślę, że eksperyment się udał, ale będę jeszcze kombinować  w przyszłości z ziołami, może dodam mięty, albo czegoś innego... ? Dopiero wczoraj wieczorem przeczytałam jakiś stary egzemplarz Wysokich Obcasów, a w nich artykuł Agnieszki Kręglickiej o chłodnikach właśnie. I już wiem czego brakowało w moim: pokruszonej fety !

Chłodnik ogórkowy
Składniki:
1 litr kefiru
1 kg ogórków
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek EV
2 łyżki octu winnego
przyprawa maggi
3 łyżki posiekanego koperku
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Ogórki myjemy, nie obieramy ze skóry. 3/4 kilograma kroimy w kawałki i blendujemy z kefirem i czosnkiem. Pozostałe ogórki ścieramy na grubej tarce.
W garnku mieszamy wszystkie składniki chłodnika.
Podajemy dobrze schłodzony.

Komentarze

  1. Bardzo lubię chłodniki, u mnie wczoraj gościł chłodnik z awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super tak z czosnkiem musi świetnie smakować

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz