Naleśniki ze szpinakiem i fetą


U mnie ostatnio na  szpinakowo ! Dziecięce demony papki szpinakowej zostały już przepędzone :-). Dziś danie w  wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka feta i zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno !

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Składniki:
Na naleśniki
  • 3 jajka
  • 200 g maki pszennej
  • 300 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 g fety
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej
Wykonanie:
Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki ma grubej dobrze rozgrzanej patelni. Ja na patelnię nie daję już żadnego tłuszczu.
W międzyczasie szpinak moczymy w zimnej wodzie, porządnie płuczemy i odcinamy łodyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodajemy posiekany czosnek. Szpinak powinien być al dente, więc smażymy go dosłownie kilka minut, żeby zmiękł. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, przyprawiamy.
Następnie nakładamy łyżką farsz na naleśniki, zwijając je później w ruloniki lub składając na cztery, według gustu :-)


Komentarze

Prześlij komentarz