Granola, musli kokosowo-rabarbarowe


Rozsmakowałam się w rabarbarze :-). A ponieważ ostatnio eksperymentuję z  granolą, tym razem postanowiłam dodać do niej rabarbar. Było warto !
Granola kokosowo-rabarbarowa 

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki płatków jęczmiennych
1 szklanka otrębów żytnich
1/3 szklanki zarodków pszennych
2 jabłka
2 łyżki oleju
3 łyżki plynnego miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki sezamu
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczka soli
1 spora laska rabarbaru

Bakalie
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki żurawiny
3 suszone brzoskwnie
10 suszonych śliwek
6 suszonych fig

Wykonanie:
Rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy brązowym cukrem.
Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem ze skórką blendujemy, dodajemy do płatków. Dorzucamy resztę składników oprócz bakalii.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, 2 blachy wykładamy papierem i smarujemy olejem. Zawartość miski wykładamy na blachę, wyrównujemy i podsuszamy w piekarniku, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się suszyła. Trzymamy ją w piekarniku 45-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika dodajemy wszystkie bakalie pokrojone na kawałki i dokładnie mieszamy.
Po wystudzeniu granolę przechowujemy szczelnie zamkniętą w szklanym pojemniku.

Komentarze

  1. mniam, pyszna ta Twoja garnola!
    tyle dobrych smaków na raz;>Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Postanowiłam zaryzykować dodając rabarbar, bo nie wiedziałam do końca jak tu pasuje... ? Wyszło super :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz