Domowy majonez w ... słoiku

majonez-w-szklanym-sloiku
Domowy majonez w ... słoiku


Dobry majonez to podstawa wielu dań. W sklepach oczywiście mamy całą gamę gotowych produktów, ale oczywiście najlepszy jest taki własnoręcznie przygotowany. Możemy go sobie przyprawić według własnego gustu.

Majonez w słoiku, to najprostszy sposób na przygotowanie majonezu. W dosłownie chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń.

Zobaczcie jakie to proste!
Na blogu znajdziecie też przepis na →  domowy majonez czosnkowy.
 
 


Domowy majonez w ... słoiku

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności):
  • 1 całe jajo prosto z lodówki
  • 230 g oleju prosto z lodówki
  • 2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 2 szczypty soli (3-4 g)
  • 1/2 łyżeczki musztardy

majonez-w-sloiku



Wykonanie

Do zrobienia majonezu będzie nam potrzebny blender żyrafa i słoik.
Ważne ! Słoik, ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie. 
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku w takiej kolejności jak wyżej. Końcówkę blendera wkładamy do słoika, tak aby dotykała dna. Włączamy blender na maksimum na 4-6 sekund i nie poruszamy nim. W tym czasie zobaczymy, że składniki powoli uzyskują konsystencję majonezu. Od tego momentu bardzo powoli podnosimy końcówkę do góry. W naszym słoiku już pojawił się majonez, i żeby ujednolicić jego konsystencje poruszamy jeszcze końcówką blendera w dół i w górę.
Na koniec majonez przyprawiamy wedle gustu, można dodać więcej  musztardy, soli czy też pieprzu.
Majonez można przechowywać w lodówce 14 dni.




Komentarze

  1. Też robię majonez domowy, tzn nie ja a mój mąż :) Pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak się spróbuje, to nie chce się już kupować gotowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze Gatka spadłaś mi z nieba bo chciałam ostatnio z oliwy z oliwek zrobić a nie bardzo wiedziałam jak się do tego zabrać :D Super mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Emuś, nie wiem czy oliwa z oliwek nie będzie za intensywna w zapachu ? Ale spróbuj i mi koniecznie napisz :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko mi się podoba oprócz blokady na kopiowanie przepisów. Ja tworzę sobie archiwum z własnych i "pożyczonych" przepisów. Oczywiście mogę zapożyczyć pomysł na majonez czy inne kulinarne dobro po prostu przepisując go ale... to niepotrzebne utrudnienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dostępna opcja do wydruku, można też zapisać link do przepisu nie ma potrzeby przepisywania go :).

      Usuń

Prześlij komentarz