Ziemniaczane gofry ze szczypiorkiem

okragle-palcki-w-kratke
 

Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła gofrów. Jadamy je na słodko, np. z dodatkiem bitej śmietany i owoców, ale również podajemy je na słono. Jeśli jeszcze ich nie próbowałaś/eś w takiej formie, to serdecznie polecam. Z pewnością warto spróbować gofrów z cukinią czy też z dynią.

Ziemniaczane gofry ze szczypiorkiem to kolejna propozycja na podanie gofrów na wytrawnie. Ja dodałam do nich jeszcze gęstą śmietanę, ale bez wątpienia będą też wspaniale smakowały z gulaszem lub sosem pieczarkowym.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na gofry:



Ziemniaczane gofry ze szczypiorkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże jajka
  • 2 kopiaste łyżki greckiego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  •  3 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do posmarowania gofrownicy

Dodatkowo:

  • gęsta śmietana
  • szczypiorek



Wykonanie

  • Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  • Następnie w misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na gofry.
  • Rozgrzaną gofrownicę posmaruj tłuszczem, nakładaj po 1,5 łyżki masy i piecz, aż gofry będą złociste. 
  • Podawaj od razu z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem. 


Komentarze