Omlet ze szparagami i serem feta

zielone-szparagi-zolty-placek

 

Dziś mam dla Was kolejny szybki i pyszny pomysł na zielone szparagi. Sezon na te najlepsze, bo polskie będzie się pewni powoli kończył, wiec trzeba korzystać, póki są.

Omlet ze szparagami i serem feta może być pożywnym śniadaniem, smakowitym lunchem lub lekką ciepła kolacją. Wybór należy do Was. Ja zielone szparagi mogę jeść o każdej porze dnia 😀. Zamiast fety idealnie też będzie tu pasował ser kozi, albo na przykład wędzony twaróg.


Omlet ze szparagami i serem feta

 

Omlet ze szparagami i serem feta

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 5 dużych jaj 
  • kawałek sera feta
  • oliwa z oliwek EV
  • sól
  • pieprz
  • świeże ulubione zioła, u mnie oregano


Wykonanie

Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki.

Na patelni delikatnie podgrzewamy oliwę z oliwek, kładziemy szparagi i przykrywamy patelnię. Podgrzewamy je na średnim ogniu przez około 6-7 minut, pod wpływem pary szparagi będą się dusić. Raz na jakiś je mieszamy.

W kubku dokładnie mieszamy jajka, dodajemy sól i pieprz. Jajeczną masę wylewamy na szparagi, patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jaka się zetną. Na koniec posypujemy serem feta i świeżymi ziołami.




Komentarze