Gofry z cukinią

gofry-z-pomidorem


Czy są tu wielbiciele gofrów? Jestem na 100% pewna, że tak. Kto będąc nad morzem omija obojętnie budki z gorącymi goferkami? Wydaje mi się, że nie ma takich osób 😁. A co powiecie w takim razie na gofry wytrawne? Jestem przekonana, że też Wam przypadną do gustu. To bardzo fajna opcja na przekąskę  w ciągu dnia lub gorącą kolację. 
Dziś zapraszam Was na gofry z cukinią. To zdrowe warzywo znajdziecie w środku naszych gofrów, tak, tak, to nie błąd. Na wierzchu  położyłam plasterki dojrzałego pomidora i posypałam fetą. Wyszło przepysznie!



Gofry z cukinią

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 400 g młodej cukinii
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego twardego sera
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  •  szczypta soli
  • plasterki pomidora
  • pokruszony ser feta
  • świeże zioła


Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kładziemy na sitku i solimy. Po 10-15 minutach cukinię dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.

W misce mieszamy jajko, wodę, mąkę, proszek, sól,  starty ser i cukinię. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem. Gofry smażymy w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż się ładnie zezłocą.

Na każdym układamy plasterki pomidora i posypujemy pokruszonym serem i ulubionymi ziołami. Od razu podajemy.



Komentarze