10/09/2017

Węgierska zupa gulaszowa

zupa-z-warzywami-w-garnuszku

Gdy za oknami pojawia się jesień, a temperatury znacząco spadają, na naszych stołach coraz częściej goszczą sycące i rozgrzewające zupy.  Nie wiem jak to jest, ale z nadejściem października od razu mam ochotę na gotowanie gęstych - takich, że przysłowiowa łycha staje - zup. Na pierwszy rzut oczywiście idzie grzybowa, tym bardziej, że w tym roku grzybów było mnóstwo! A potem po kolei te z  dynią w roli głównej: krem z dyni z mleczkiem kokosowymdyniowa z marchewką i zupa z pieczonej dyni. Oraz całe mnóstwo innych pysznych, wszystkie przepisy znajdziecie na blogu w zakładce Zupy.
Ale dziś zapraszam Was na zupę wyjątkową, jedną z moich ulubionych ! Oto węgierska zupa gulaszowa. Wykorzystałam do jej przygotowania przywiezioną z Węgier przyprawę gulaszową i pastę paprykową. Obydwie te przyprawy bez problemu kupicie też przez internet.
 W te jesienne dni zróbcie ją koniecznie, Wasza rodzinka będzie zachwycona 😍.


Papryka - węgierska przyprawa
Papryka jest podstawową przyprawą kuchni węgierskiej oraz, oprócz wina Tokaju i salami Pick (pochodzącym notabene z Szegedu), jednym z najbardziej znanych węgierskich produktów spożywczych. Jest nazywana czerwonym złotem, ponieważ przynosi duże dochody z eksportu. Nizina Węgierska z żyzną glebą i odpowiednim klimatem, jest idealna do uprawy tego smacznego i zdrowego warzywa.

Kuchnia węgierska jest bardzo prosta, Charakterystyczny smak madziarskich potraw pochodzi z przysmażonej na smalcu - tak, tak, na smalcu, to nie pomyłka ! - cebuli z dodatkiem czosnku i oczywiście sproszkowanej papryki. Przy jej smażeniu musimy tylko uważać, żeby się nie przypaliła, jeśli tak się stanie, będzie gorzka. Do naszych dań możemy też wykorzystać pastę paprykową, która tak samo jak mielona papryka występuje w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej.
-------------------------------------------------------------

Węgierska zupa gulaszowa
Czas przygotowania: ok 120 minut
Składniki:
  • 600 g wołowiny na gulasz
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w pół plasterki
  • 4 szklanki bulionu lub wody
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • śmietana
  • sól, pieprz
  • mąka
  • smalec do smażenia



Wykonanie:
Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę, przyprawę gulaszową i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso,  przekładamy je do garnka i zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe, co najmniej przez godzinę. W międzyczasie na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę i pieczarki. 
Do garnka dorzucamy podsmażona cebulę i pieczarki marchewkę, paprykę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką, pastą,  pieprzem i solą, dodajemy śmietanę.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz