10/15/2013

Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym


Dzisiaj szybciutka kremowa zupa z dyni z azjatycką nutką. Jeśli mamy upieczoną dynię, przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilę. Polecam też upieczenie większej ilości dyni, zmiksowanie jej i zamrożenie. Wtedy wystarczy tylko wyjąć dynię z zamrażalnika i gotowe !
Ilość wody czy bulionu jest zależna od tego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała :-), co też widać na zdjęciu.

Zupa krem  z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym

Składniki:
  • 700 g pieczonej dyni, u mnie dynia melonowa Muscat de Provance
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 700 ml bulionu lub wody
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 1 łyżeczka curry
  • sól

Wykonanie:
Wszystkie składniki zupy dokładnie blendujemy, a następnie doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku.



Print Friendly and PDF

16 komentarzy:

  1. dynia i mleczko kokosowe? musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zawsze piekę większą ilość dynii. Przydaje się do wszystkiego. Dzięki z aprzepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się :D. Pewnie jeszcze coś jesiennego upichcę !

      Usuń
  3. Jaki ładny kolor robi ta melonowa dynia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupki, teraz robię je praktycznie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko za oknem robi się chłodnie, od razu wraca apetyt na ciepłą zupę :)

      Usuń
  5. u mnie dynia już upieczona i zamrożona :) ale to zostawię na zimę, a taką zupkę chętnie zjem ze świeżej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak widzę teraz w sklepach te wszystkie ogromne, piękne dynie to też szykuję się do przyrządzenia takiej zupki ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj był mój pierwszy raz z zupą z dyni. O takiej wersji z mleczkiem kokosowym też czytałam i myślę, że to będzie moja kolejna zupka z zastosowaniem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleczko dodaje dyni takiego wschodniego, azjatyckiego posmaku ! Polecam :)

      Usuń