Degustacja w TGI Fridays w Warszawie


Degustacja w TGI Fridays w Warszawie - to było niesamowite popołudnie i wieczór w pełnej smaków i super atmosfery amerykańskiej restauracji. Do tej pory amerykańska kuchnia kojarzyła mi się głównie z fast foodem, dziś pora odczarować to stwierdzenie !
Zapraszam na relację z pysznej kolacji 😍.





Degustacja w TGI Fridays w Warszawie
Jeden z sierpniowych wtorków spędziłam w warszawskiej TGI Fridays znadującej się w samym sercu Warszawy przy ulicy Jana Pawła II. W małym gronie blogerów kulinarnych mieliśmy testować nowe oraz tradycyjne dania serwowane  w tej sieci.



Pierwszy TGI Fridays powstał w 1965 roku. Jego założycielem był Alan Stillman. W jego okolicy mieszkało bardzo dużo stewardess oraz modelek ( w jednej kamienicy aż 480 stewardess!) więc szukał pomysłu jak przyciągnąć je w jedno miejsce, aby on oraz samotni kawalerzy mogli je poznać. Wykupił więc stary browar i zamienił go w jazzowy, amerykański bar, który do dzisiaj trzyma się hasła „In here, It’s always Friday”. Bez względu na dzień i porę, czujesz się jak w piątkowy wieczór.
W tej warszawskiej  restauracji można poczuć rodzinną atmosferę dzięki ludziom, którzy pracują tu od wielu lat. Niektórzy z pracowników pracują od samego początku, czyli od 1998 roku. Wtedy właśnie postał pierwszy TGI Fridays w Warszawie.
Najpopularniejszą przystawką, która jest serwowana w restauracjach nieprzerwanie od 1974 roku są Loaded Potato Skins, czyli nadziewane łódki ziemniaczane. Bestsellerowe dania z grilla serwowane są najczęściej ze słynnym sosem Jack Daniel’s. I wcale mnie to nie dziwi, ponieważ sos jest obłędny !
Najsłynniejszy natomiast amerykański klasyk alkoholowy to Long Island Iced Tea, który jest przygotowywany na bazie 4 alkoholi: wódki, rumu, ginu oraz brandy; dodatkowo oryginalny słodko-kwaśny miks Fridays, świeża cytryna oraz cola.


Na dzień dobry zostaliśmy przywitani przez uroczą menadżer Olę,  a sympatyczny Wojtek serwował nam przeróżne welcome drinki. Widać, że dla Oli restauracja to jej drugi dom, dawno nie widziałam tak fajnej i zaangażowanej menadżer restauracji. Zresztą po całej ekipie widać, że lubi swoją pracę i czuje się tu po prostu tak jak we własnym domu.
Po kilku słowach na temat historii i polityki Fridays'a przechodzimy do przystawek.

PRZYSTAWKI
Bucket of Bones - Prawdziwa uczta dla co najmniej dwóch osób. Cała porcja wolno pieczonych i perfekcyjnie zgrillowanych żeberek wieprzowych oraz dwanaście sztuk skrzydełek Buffalo. Całość serwowana z pikantną cebulą, plasterkami papryczek jalapeño oraz sosem do wyboru: Jack Daniel’s® lub BBQ.
Fridays™ three for all, to trio smacznych przystawek: skórki ziemniaczane, panierowana mozzarella i pikantne skrzydełka z kurczaka w sosie Buffalo, podawane z gęstą śmietaną ze szczypiorkiem, sosem marinara, selerem naciowym oraz dressingiem Bleu Cheese.
Chicken fajita nachos, to chrupiące chipsy z tortilli kukurydzianej z grillowanym kurczakiem, cebulką sauté oraz zieloną papryką, zapieczone z serem Monterey Jack i podawane z plasterkami papryczki jalapeño.  Serwowane z sałatą lodową, pico de gallo, guacamole oraz śmietaną.
Stadium twisters, to  ziemniaczane spiralki polane wyśmienitym sosem serowym z dodatkiem mielonej wołowiny, posypane chrupiącym bekonem, papryczkami jalapeño, pico de gallo i pietruszką. Całość udekorowana domowym ketchupem z mieszanką przypraw oraz kwaśną śmietaną.
Veggie quesadillas, to  pszenna tortilla wypełniona cebulką karmelizowaną, serami Colby oraz Monterey Jack. Serwowana z sałatą lodową,śmietaną, pico de gallo, guacamole i świeżą salsą.











Jest bardzo smacznie ! Porcje są duże i szczerze powiedziawszy po tych kilku przystawkach jesteśmy już pełni. Muszę przyznać, że troszkę się obawiałam amerykańskich dań, które słyną z tego, że są ciężkie i bardzo kaloryczne, spodziewałam się tłustego fast foodu... Otóż, jeśli chodzi o TGI Fridays nic bardziej mylnego. Dania wcale nie ociekają tłuszczem, a wszystko w parę chwil znika  z talerzy.
W międzyczasie, przed kolejnymi dania, czyli daniami głównymi na naszym stole pojawiają się różnokolorowe drinki i koktajle - alkoholowe i bezalkoholowe, dla tych, którzy za kółkiem.





KOKTAJLE
Corona Rita - Tequila Reposado, Triple Sec, świeży sok z limonki i cytryny,syrop z agawy, piwo Corona.
Strawberry rum smash - Rum premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki, sok z cytryny, syrop z agawy.
Cherry lime lemonade slush - świeży sok z cytryny i limonki, wiśnie maraschino, cukier, syrop grenadine, syrop z agawy.
Blackberry Long Island tea - wódka premium, rum premium biały, gin premium, likier Chambord, likier Triple Sec, owoce jeżyny, świeży sok z limonki i cytryny, świeża cytryna, 7 Up.
Strawberry rum smash - Rum premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki, sok z cytryny, syrop z agawy.
Firecracker sangria-  cynamonowa whiskey, rum kokosowy, wino Moscato, świeży sok z limonki i cytryny, sok ananasowy.
Barbados rum punch - Rum premium , purée z mango, owoców marakui oraz truskawek, świeży sok z limonki i cytryny, 7 Up, Angostura bitters.

No dobrze, teraz pora na dania główne ! Uwierzcie, najlepsze dopiero przed nami !






DANIA GŁÓWNE
Jack Daniel's® filet Migniom, to  miękka i aromatyczna 230 gramowa środkowa część z polędwicy wołowej doskonale przyprawiona i grillowana tak jak lubisz. Serwowana z dwoma dodatkami do wyboru oraz oryginalnym sosem Jack Daniel’s.
Black Angus steak, to  perfekcyjnie przyprawiony i grillowany tak jak lubimy najbardziej 230 gramowy stek z Angusa, pokryty delikatnym masłem ziołowym. Serwowany z wybranym sosem i dwoma dodatkami do wyboru.
Bacon crusted beef ribs, to doskonale upieczone i zgrillowane żeberka wołowe zapieczone z sosem barbecue i chrupiącym bekonem. Serwowane z frytkami oraz surówką colesław.
Jack Daniel's® ribs, to żeberka wieprzowe przygotowane z pikantną przyprawą Cajun, wolno pieczone a następnie perfekcyjnie grillowane i polane oryginalnym sosem Jack Daniel’s®. Serwowane z chrupiącymi frytkami oraz surówką colesław.
Italian stackhouse burger, to burger zapieczony z panierowanym i smażonym na złoto serem mozzarella, serem provolone oraz salami pepperoni. Serwowany z pomidorowym sosem marinara, świeżą rukolą i bazylią, pomidorową bruschettą, parmezanowym chipsem oraz dodatkowym sosem marinara.
Chimichurri burger, to Burger zapiekany z serem Monterey Jack, następnie polany sosem chimichurri przygotowanym z bazylii, natki pietruszki,papryczek jalapeño oraz czosnku. Serwowany z cytrynowym sosem aioli, plastrami bekonu, cebulą: marynowaną i świeżą, sałatą, plastrami pomidora, ogórkiem korniszonem oraz dodatkowym cytrynowym sosem Aioli.
Texas chili cheeseburger, to burger przyprawiony chili zapiekany z serem cheddar serwowany z pikantnym mięsem wołowym, chrupiącą tortillą, naszym domowym ketchupem z papryczkami jalapeño, serowym sosem queso, plastrami pomidora, sałatą, sosem chrzanowym oraz dodatkowym domowym ketchupem.
Uwielbiam żeberka ! I wierzcie mi, przygotowuję je bardzo dobrze, ale to co zjadłam w TGI Fridays przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mój numer jeden do żeberka wołowe - delikatne, soczyste i rozpływające się w ustach. Z dodatkiem pysznych frytek. Niego w gębie.
Pozostałe drugie dania też były wyjątkowe, steki idealne, a hamburgery soczyste i doskonale przyprawione.
Na koniec przyszedł czas na desery...






DESERY
Double chocolate fudgy brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami
New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym
Moca mud pie -  mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów
Na koniec na stole pojawiła się bomba kaloryczna - a co tam, żyje się raz - czyli Oreo milkshake. Były pokruszone ciasteczka, lody waniliowe i płonące pianki i mnóstwo bitej śmietany. Jakie to było dobre !
Nie muszę Wam chyba mówić, ale po kilku godzinach spędzonych we Friday's, późnym wieczorem wytoczyliśmy - tak, tak, nie wyszliśmy - się z restauracji do domu.
To był cudny wieczór, bardzo smaczny i w bardzo fajnym towarzystwie.
Wrócę tu z  moją rodzinką, bo bardzo mi się tu podobało, do czego i Was zachęcam. Warto zaglądać na strunę restauracji i szukać różnych wartych uwagi promocji.

TGI Fridays
Budynek Atrium Plaza
Aleja Jana Pawła II 29
00-867 Warszawa
tel. 22 653 83 60
mail atrium@tgifridays.pl
Godziny otwarcia:
Niedziela - środa 12.00-23.00
Czwartek - sobota 12.00-24.00
Śniadanie: poniedziałek - piątek 11.00-12.00
TGI Friday's Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Komentarze