9/29/2017

Ciasto w kolorach jesieni - konkurs z przyprawami Galeo

ciasto-z-owocami

Kulinarne przygody Gatity serdecznie zapraszają wszystkich czytelników bloga na konkurs z przyprawami Galeo  w roli głównej. Do wygrania są trzy super nagrody i aż pięć wyróżnień!  Zachęcam Was gorąco, bo naprawdę warto wziąć udział w tym kulinarnym wyzwaniu.
Wszystkie szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej.









Ciasto w kolorach jesieni - konkurs z przyprawami Galeo

Za oknem już pachnie jesienią! Liście na drzewach zmieniają kolory, dzień staje się coraz krótszy, poranki coraz częściej są spowite mgłą... Zapalamy pachnące świece, rozpalamy w kominku, a w naszej kuchni zaczynają gościć korzenne przyprawy i dania, które jednomyślnie kojarzą się z tą porą roku. Na straganach i na targach zagościły jesienne barwy: żółcie, pomarańcze, czerwienie i brązy. Nasze oczy cieszą różnego kształtu dynie, pękate bakłażany i  kolorowe papryki. Słodkimi aromatami przyciągają nas do siebie jabłka, gruszki i śliwki. Nasza jesień zapowiada się bardzo smacznie! 
I własnie z  myślą o tych wszystkich kształtach, kolorach i smakach powstał jesienny konkurs z przyprawami Galeo. Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem na pyszne ciasto w kolorach jesieni – słodkie i wytrawne - bazujące na sezonowych owocach i warzywach. Przepisem w którym wykorzystacie jedną, dwie lub trzy przyprawy z bogatej gamy produktów Galeo. Jego skład zależy od Waszej pomysłowości. Do przepisu dołączcie koniecznie zdjęcie Waszej potrawy. Nie bójcie się  odważnych i ciekawych połączeń smakowych. Zaskoczcie mnie swoimi kulinarnymi pomysłami.
Prawidłowe zgłoszenie, to takie, które zawiera i przepis i zdjęcie.


Do wygrania są:

  • I miejsce – kupon do DUKI (200 zł) + nóż Gerlach + zestaw przypraw + torba materiałowa z logo Galeo

  • II i III miejsce - nóż Gerlach + zestaw przypraw + torba materiałowa z logo Galeo

  • 5 wyróżnień – drewniany przyprawnik + zestaw przypraw + torba materiałowa z logo Galeo
Zdjęcie poglądowe

Konkurs trwa od dnia 29 września do godziny 23:59 dnia 15 października 2017 roku.
Proszę o zamieszczanie przepisów tylko i wyłącznie w komentarzu pod tym postem.  

Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie należy wysyłać na adres: kontakt@kulinarneprzygodygatity.plProszę o podanie w tytule "Ciasto w kolorach jesieni - konkurs".
Nie wymagam, aby na zdjęciu pojawił się produkt Galeo, natomiast składniki Waszych ciast powinny zawierać co najmniej jeden z produktów tej firmy.
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku  mój fanpage.


Tarta dyniowa

Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel marki Galeo . Wysyłka nagród nastąpi do 30 dni od zakończenia konkursu.
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać maksymalnie dwa przepisy. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane  w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage'u Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album, w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje  na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.


Moi Drodzy, proszę o dokładne zapoznanie się z regulaminem i informacjami na temat konkursu. Wszystkie zgłoszenia, które nie będą z nimi zgodne, będą od razu usuwane.

Zapraszam do zabawy i trzymam kciuki!
Jestem bardzo ciekawa Waszych pomysłów na smaczną jesień 😋😍.
Gatita 🐈



Pod tym linkiem znajdziecie wyniki konkursu: klik

Ciasto z gruszkami

Print Friendly and PDF

59 komentarzy:

  1. CIASTO MARCHEWKOWE z polewą z białej czekolady posypanej wiórkami kokosowymi.
    Jest MEGA pyszne, MEGA puszyste i PRZYJEMNIE wilgotne.
    nie za słodkie i nie za mdłe, cynamon wspaniale się komponuje i nadaje mu to coś

    Potrzebujemy:

    4 duże jajka
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    2 pełne szklanki startej marchewki - ja użyłam 3 duże sztuki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu "GALEO"

    polewa:

    1 tabliczka białej czekolady
    2 łyżki śmietany kremówki ( 30 - 36 % )

    posypka:

    50 g wiórków kokosowych

    Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni.

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
    Między czasie nad kąpielą wodną roztapiamy białą czekoladę ze śmietaną. Ostygnięty placek polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Blaszka 25 cm x 36 cm

    Magdalena Wojtanowicz
    ( kiciax1@gmail.com )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłecznik na kruchym cieście
    WYMIARY BLASZKI : 26cmx26cm

    SKŁADNIKI:

    400g mąki
    250g masła
    1/2 szkl. cukru pudru
    3 całe jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    16g cukru waniliowego

    1,5kg jabłek
    cynamon firmy galeo

    WYKONANIE:

    Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min.
    Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach.
    Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut.

    lanna@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mini Szarlotki
    Moje ulubione szarlotki :)

    SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    400g mąki pszennej
    200g masła
    2/3 szkl. cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    1 kg jabłek
    2 płaskie łyżeczki cynamonu galeo
    cukier do smaku

    WYKONANIE:

    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.
    Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia.
    Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta.
    Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
    Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut

    lanna@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesienny dyniowiec na kruchym spodzie

    Proporcje na małą tortownicę 20 cm

    SKŁADNIKI:

    KRUCHY SPÓD:

    250 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    70 g cukru pudru

    CIASTO:

    2 jajka
    0.5 szklanki puree z dyni zmiksowane z 2 łyżkami miodu
    1 gęsty duży jogurt naturalny
    1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
    0.5 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka cynamonu Galeo
    1 szczpyta gałki muszkatołowej Galeo
    0.75 szklanki cukru trzcinowego lub erytrolu

    PRZYGOTOWANIE:

    Składniki na spód szybko zagnieść, uformować kulę i schować do
    zamrażarki na 10 minut.
    Rozgrzać piekarnik góra dół do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem
    do pieczenia. Kulę z ciasta rozwałkować i wylepić formę - spód i lekko
    boki. Na cieście zrobić dziurki widelcem lub położyć obciążenie. Piec
    przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
    Kruchy spód bez problemu można zastąpić biszkoptami.

    Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać połowę cukru lub erytrolu,
    utrzeć na gładką i puszystą masę. Następnie dodać puree z dyni
    zmiksowane z 2 łyżkami miodu, cynamon, gałkę muszkatołową, jogurt
    naturalny, olej rzepakowy i budyń waniliowy w proszku. Całość
    zmiksować na niskich obrotach do momentu dokładnego połączenia
    składników.
    Do białek dodać pozostały cukier lub erytrol i ubić na sztywno. Ubite
    białka przełożyć do wcześniej zmiksowanej masy i delikatnie połączyć
    drewnianą łyżką. Całość przelać na podpieczony spód i wstawić do
    piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę (należy
    sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest w środku płynne, a w razie
    gdyby z wierzchu się za bardzo przypiekało należy przykryć folią
    aluminiową). Ciacho posypać cukrem pudrem i kroić dopiero po
    całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort leśny mech z grzybami

    Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm.



    Składniki:

    - 670 g mrożonego szpinaku

    - 1,5 szklanki cukru

    - 4duże jajka

    - 1,5 szklanki oleju

    - 3 szklanki mąki pszennej

    - 4 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo



    Krem:

    - 800 ml śmietanki 36%

    - 250 g serka mascarpone

    - 4 łyżki cukru pudru

    - zielony barwnik spożywczy w proszku (opcjonalnie)



    Dodatkowo:

    - 400g dżemu malinowego

    - 250g świeżych malin

    - 250g świeżych jeżyn

    - ok. 9-10 biszkoptów okrągłych



    Dekoracja - grzybki:

    - ok.5-6 biszkoptów podłużnych (lepiej przygotować więcej, ponieważ łatwo się łamią podczas przekrawania na pół)

    - 75 g gorzkiej czekolady

    - 5 łyżek mleka

    - 1 łyżeczka masła

    - 2 łyżeczki cukru pudru

    - 1 białko

    - cukier puder

    - czerwony barwnik



    Wykonanie:

    Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku dociskając go łyżką tak, aby pozbyć się nadmiaru wody i soku. Tak przygotowany szpinak rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Im szpinak będzie bardziej rozdrobniony, tym ciasto zyska piękny, jednolity kolor.

    Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.

    Olej łączymy z masą szpinakową i dokładnie mieszamy. Dodajemy do zmiksowanych składników. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i wsypujemy do całości. Wszystko dokładnie mieszamy. Tylko do połączenia się składników.

    Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (na samym dnie). Pieczemy w temp. 180 stopni ok.1-1,5h (do suchego patyczka).

    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i mieszamy.

    Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Dolny blat kładziemy na tortownicy, smarujemy połową porcji kremu, wkładamy maliny i jeżyny. Na wierzch wykładamy dżem malinowy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy go śmietaną i obsypujemy owocami lekko je dociskając. Pozostały 3 blat rozdrabniamy na okruszki, którymi obsypujemy wierzch i boki ciasta.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder mleko i masło. Zanurzamy biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do przestudzenia.

    Biszkopty podłużne rozkrawamy na pół. Posłużą nam jako nóżki do grzybków.

    Białko jaja miksujemy z cukrem pudrem. Odkładamy część do osobnej miseczki. Resztę barwimy czerwonym barwnikiem. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru, tak aby był dosyć gęsty. Zanurzamy w nim biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do przestudzenia. Potem malujemy wykałaczką kropki na kapeluszach za pomocą białego lukru.
    Białym lukrem smarujemy też kapelusze od spodniej strony i przyklejamy nóżki.

    Gotowymi grzybkami dekorujemy tort.


    Pozdrawiam,
    Edyta H.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruchy placek z winogronem


    Składniki

    50 dkg mąki
    25 dkg margaryny
    3 żółtka
    1 całe jajko
    pół szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia Galeo
    cukier wanilinowy Galeo
    4 kiście ciemnego winogronu z ogrodu
    łyzka bułki tartej
    cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Winogrono obieramy z kiści, myjemy i osuszamy.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3). Większą część wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Robimy wyższe brzegi. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Na nią wykładamy winogrono. Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układamy na owocach tworząc kratkę. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona.
    Gotowe ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Monika
    monikatolak@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto marchewkowe z polewą
    Składniki:
    1,5 szklanki startej marchewki
    1,5 szklanki mąki
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia Galeo
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Galeo
    1 łyżeczka cynamonu Galeo
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżka cukru wanilinowego Galeo
    1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    pół łyżeczki soli
    Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie pokroić. Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dolewać olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypać odciśniętą marchewkę i orzechy i wymieszać . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i pieczemy je ok. 45 min w 180 stopniach.
    Polewa:
    100 g kremowego, słonego serka
    3 łyżeczki miodu
    2 łyżki masła

    Masło ucieramy i dodajemy po łyżeczce serka. Dosładzamy miodem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta, schładzamy w lodówce i dekorujemy połówkami orzechów i marchewką.

    Monika
    monikatolak@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. WIELKOPOLSKA TARTA ZIEMNIACZANA

    Składniki na ciasto:

    120 g masła
    250 g mąki pszennej
    1 żółtko
    3 łyżki wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki curry Galeo
    1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej Galeo

    Pozostałe składniki:

    3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (mogą być np. z poprzedniego obiadu)
    1 por (biała część)
    2 średniej wielkości pomidory (najlepiej takie mięsiste, jak np. bawole serca)
    3-4 plastrów ulubionej szynki
    200 g śmietanki kwaśnej 18%
    1 jajko
    100 g ulubionego żółtego sera
    100 g ulubionego twarogu (ja dałam chudy) lub sera typu ricotta, mozzarella - co kto lubi
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    oregano Galeo
    pieprz Galeo
    natka pietruszki Galeo
    koperek Galeo
    sól
    pieprz

    Masło siekamy, a następnie zagniatamy szybko z resztą składników. Owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut.

    Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a potem kroimy w plasterki. Ziemniaki też kroimy na plastry, podobnie jak pora (białą część) - w talarki.

    Śmietanę łączymy z roztrzepanym jajkiem, startym żółtym serem i rozdrobnionym twarogiem (lub innym wybranym serkiem). Dodajemy 1 łyżkę musztardy i przyprawy - do

    smaku.

    Ciastem wylepiamy formę do tarty o średnicy ok. 25 cm lub kwadratową średniej wielkości. Ciasto nakłuwamy, a potem podpiekamy przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza.

    Wyjmujemy, smarujemy musztardą, a na niej układamy plastry ziemniaków. Na ziemniakach ląduje por i pokrojona na mniejsze kawałki szynka. Całość zalewamy masą

    jajeczno-śmietanowo-serową. Na wierzchu układamy pomidory i sypiemy odrobinę przypraw.

    Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach C., aż masa się ładnie zetnie.

    Tarta jest prosta, aromatyczna, smaczna - idealna na jesienne popołudnie, no i w kolorach, które niesie ze sobą jesień - złocisto-rdzawo-ruda. Syci doskonale, dodaje

    energii - i nie trzeba się jej wstydzić ani przy zwykłym obiedzie, ani na rodzinnym przyjęciu. Bo po prostu jest cudowna! Smacznego!


    Pozdrawiam!
    Mirka Wawrzyniak
    wawrzyniakmirka[at]gmail.com

    P.S. Za chwilę doślę zdjęcie. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za udział w konkursie. Fotka super :)

      Usuń
  9. Dla mnie pierwsze jesienne słoty, to przede wszystkim jeżyny i tylko one są w stanie mi osłodzić kończące się lato! Zatem dziś proponuję słodkie, obłędnie czekoladowe babeczki z tymi wspaniałymi owocami.

    bezglutenowe muffiny czekoladowe

    przepis na 12 dużych babeczek:
    200 g mąki jaglanej
    180 g gorzkiej czekolady (minimum 60 %)
    100 g masła klarowanego (może być olej kokosowy, jeśli ktoś lubi)
    80 g ksylitolu (lub erytrolu, ostatecznie cukru)
    3 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia Galeo
    owoce - u mnie jeżyny, ale mogą być inne cudownie jesienne owoce: maliny, borówki lub pokrojone jabłko czy gruszka

    Czekoladę rozpuść z masłem lub olejem oraz cukrem w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej masy wbijaj stopniowo jaja dodając na przemian przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub mikserem.

    Ostrożnie przekładaj ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Do każdej foremki włóż kilka jeżyn lub innych owoców. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

    Jeśli nie dysponujesz mąką jaglaną możesz zrobić ją samodzielnie. Upraż na suchej patelni odważoną porcję kaszy jaglanej i po wystudzeniu zmiel ją w młynku do kawy.

    pozdrawiam
    Justyna
    justyna@e-prolinea.pl

    OdpowiedzUsuń
  10.  Sernik czekoladowy z galaretką z pomarańczy i dyni

    spód sernika:
    200 g herbatników kakaowych

     masa serowa:
    500 g mielonego twarogu
    100 g masła 
    2 jajka
    3/4 szkl. mleka 
    1 budyń czekoladowy na 3/4 l
    4 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    szczypta gałki muszkatołowej Galeo
    1 płaska łyżeczka cynamonu Galeo

    galaretka:
    2 galaretki pomarańczowe
    400 g puree z dyni
    2 szkl. wody

    Okrągłą tortownicę (śred. 24 cm) wyłożyć folią aluminiową i na dno ułożyć warstwę herbatników.
     W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce  zmieszać  mleko z jajkami,budyniem i kakao,gałką i cynamone.wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. 
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia.
    Tężejącą galaretkę wylać na sernik Odstawić do lodówki na kilka godzin.W między czasie uformować dowolnie ozdoby z tężejącej galarety. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz.

    Smacznego
    Magda
    burgundowo@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudne ciacho ! Dziękuję za udział w konkursie :).

      Usuń
  11. Jesienią częstym gościem na moim stole jest ciasto marchewkowe, dodaje do niego owoce sezonowe lub bakalie.Przepis jest bardzo prosty a ciasto zawsze wychodzi pyszne. Dzis podaje przepis na ciasto marchewkowe z śliwką węgierka.
    Składniki:
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    1,5 szklanki startej marchewki oraz jeżeli lubimy garść bąkali
    5 śliwek węgierek
    1/3 Łyżeczki przyprawy do piernika Galeo
    Cukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę (na drobnych oczkach tarce jarzynówce) i przyprawę do piernika (i bakalie). Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto na blachę i na wierzch układy pokrojone w paseczki śliwki. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy na pewno jest upieczone drewnianym patyczkiem – nie powinno być na nim surowego ciasta.
    My całą rodzinna najbardziej lubimy jeść ciepłe,
    Pozdrawiam Monika (monika.zagorska3@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    Proponuję marchewkowy sernik na zimno.
    Składniki:
    Spód:
    herbatniki czekoladowe 200 g,
    masło 75 g,
    Masa marchewkowa:
    serek homogenizowany naturalny 800 g,
    serek mascarpone 250 g,
    cukier puder 1 szk,
    żelatyna 3 łyżki,
    marchewka 3 szt,
    cynamon Galeo 1 łyżeczka,
    Wierzch:
    galaretka pomarańczowa 1 szt,
    Sposób przygotowania:
    Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w rozdrabniaczu. Masło roztopić i przelać do herbatników, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
    Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodatkowo rozdrobnić blenderem. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i całość zmiksować. Dodać marchewkę oraz cynamon i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ciasto schłodzić.
    Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejąca galaretkę wylać na masę marchewkową. Ponownie schłodzić.
    Pozdrawiam - Aneta

    OdpowiedzUsuń
  13. Jesienna tarta z budyniem i śliwkami

    Składniki
    3 szkl mąki
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    Kostka masła lub margaryny
    Z podanych składników zarobić ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Nadzienie
    1 budyń śmietankowy duże opakowanie
    3/4 szkl mleka
    3 duże łyżki cukru
    Cynamon mielony Galeo
    2 rodzaje śliwek żółte i fioletowe
    Cukier puder do posypania
    Budyń ugotować wg wskazówek na opanowaniu.
    Ciasto rozwałkować i wyłożyć na okrągła blaszkę na tartę.
    Z reszty ciasta wykrawać foremką listki.
    Tartę piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym 180 stopni.
    Listki trzeba pilnować i wyłożyć wcześniej.
    Na upieczona tartę posypać cynamonem Galeo, wyłożyć gorący budyń.
    Śliwki przekroić na pół , wyjąć pestki.Kroić cienkie półplasterki.
    I układać na budyń lekko wciskając tworząc różyczki. Udekorować kruchymi listkami i posypać delikatnie cukrem pudrem.
    Smacznego.
    Gabriela Małgorzata Krowicka
    gabi2202@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za udział w konkursie. Piękne zdjęcie <3.

      Usuń

  14. Torcik dynia

    SKŁADNIKI

    -miska metalowa o średnicy 22cm

    składniki na jedną miskę
    (do torcika potrzebujemy 2x)

    -5 żółtek
    -6 białek (plus jedno z masy)
    -5 łyżek cukru
    -0,5 szklanki mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -6 łyżek wody
    -6 łyżek oleju
    -100 g puree z dyni
    -pół łyżeczki cynamonu Galeo

    MASA

    -3,5 szklanki mleka
    -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
    -3/4 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy Galeo
    -2 żółtka (białka do biszkoptów)
    -250g masła lub margaryny


    DODATKOWO

    -łyżka ciemnego kakao
    -barwniki spożywcze -pomarańczowy i zielony

    Przygotowanie torcika rozpoczynamy od ugotowania bazy kremu.

    3 szklanki mleka wlewamy do garnka -gotujemy

    w osobnej misce 0,5 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 budynie, cukier , cukier waniliowy miksujemy.

    Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy go zgęstnienia. Studzimy.

    Gdy budyń jest zimny masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce budyniu i krem gotowy :-)

    SPODY

    Miskę metalową smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.


    żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz trochę barwnika pomarańczowego oraz puree z dyni. W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy 2 czubate łyżki do osobnej miseczki.

    Ciasto wylewamy do miski i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z miski lekko podważając boki nożem. Kroimy na dwa spody.

    Tak samo postępujemy drugi raz.

    do odłożonych 4 łyżek ciasta dodajemy 1 łyżkę kakao jak jest bardzo gęste to troszkę wody.
    Wylewamy do małej tortownicy lub blaszki na papier do pieczenia i pieczemy kilka minut-jest to cienkie. Z tego ciasta wycinamy oczy,ns,buźke oraz łodygę dyni.

    Po wystudzeniu spodów przekładamy je kremem.

    rozpoczynają od węższej strony.Ciasta z dwóch misk po połącziu stworzą kulę.

    Następnie z pozostałego kremu odkładamy 2 łyżki i dodajemy do niego barwnik zielony.
    A do reszty pomarańczowy.
    Pomarańczowym kremem smarujemy cały torcik.

    Zielonym-prostą okrągłą końcówką szprycy robimy kłącza. Górę nacinamy i wsadzamy łodygę z brązowego ciasta.

    Torcik wsadzamy na chwilę do lodówki i przyklejamy do niego oczy, nos oraz buźkę :D

    Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Torcik jest wilgotny,aromatyczny i bardzo pięknie i jesiennie się prezentuje
    (kasia31310@op.pl)

    OdpowiedzUsuń
  15. SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK – chyba najlepsza jaką jadłam, a łatwa i szybka w przygotowaniu

    Ciasto: tortownica o średnic 18 cm
    1 ¼ szkl. mąki,
    125 g masła,
    100 g serka waniliowego,
    1/3 szkl. cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    2 jabłka,
    cynamon Galeo,
    lukier

    Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą). Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  16. MUFFINKI MARCHEWKOWE –

    150 g startej na grubej tarce marchewki,
    50 g rozpuszczonej margaryny,
    100 g mąki,
    50 g jogurtu naturalnego,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    75 g cukru,
    2 jajka,
    garść posiekanych orzechów,
    1 płaska łyżeczka cynamonu Galeo

    Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy ostudzoną margarynę, jogurt naturalny, a następnie suche składniki.Na końcu dodajemy marchewkę i orzechy, mieszamy łyżką. Przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

    OdpowiedzUsuń
  17. "Placek dyniowy z miodem i migdałami"

    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    3 szklanki mąki
    2,5 łyżeczki sody Galeo
    2 łyżeczki cynamonu Galeo
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
    4 łyżki miodu
    3 szklanki startej na dużych oczkach dyni
    1 szklanka płatków migdałowych


    Jajka ubić, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania puszystej masy. Następnie pomału wlać olej cały czas mieszając masę. Dodać dynię, płatki migdałów, miód i delikatnie wymieszać.
    W osobnej misce przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Przesypać do miski z dynią i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Ciasto przełożyć do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut.

    Pozdrawiam
    Justyna L.

    OdpowiedzUsuń
  18. Szarlotka przekładana z orzechami

    CIASTO

    -2,5 szkl mąki pszennej tortowej i trochę do podsypania
    -3 jajka
    -1 łyżka cukru waniliowego galeo
    -3/4 szkl cuku
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia galeo
    -pół łyżczki imbiru galeo
    -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    -200g masła lub margaryny

    Z podanych składników zagniatamy ciasto,dzielimy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

    Kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni. Tak postępujemy z pozostałym ciastem.

    MASA JABŁKOWA

    -1,5-2 kg jabłek
    -2 galaretki cytrynowe
    -pół łyżeczki cynamonu galeo

    Jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy .Dodajemy galaretki (proszek) i cynamon. Mieszamy i lekko studzimy.

    gorącą masą jabłkową przekładamy spody.


    MASA ORZECHOWA

    -200g orzechów włoskich
    -3 łyżki cukru
    -3 łyżki miodu
    -3 łyżki mleka
    -80g masła


    Orzechy siekamy,dajemy je wraz z resztą składników do garnka i wszystko chwilę gotujemy aż masa lekko zgęstnieje .Wykładamy ją a ciasto.

    Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
    Smacznego :)

    (kasia31310@op.pl)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dla mnie jesień to brązy, brązy, brązy, a każdy z nich inny, niepowtarzalny... Dlatego na jesień proponuję brązowe ciasto :)

    CIASTO KRÓWKA
    Dla każdego łasucha,
    Dla każdego głodnego brzucha,
    To, co z Galeo najsmaczniejsze,
    By smaki były najpiękniejsze!

    Składniki:

    500g mąki pszennej
    250g margaryny
    pół szklanki cukru
    2 jajka
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Galeo
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki wody

    Masa:
    400ml mleka
    150ml Mleko zagęszczone niesłodzone
    pół szklanki cukru
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 żółtko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    250g masła

    Dodatkowo:
    1 opakowanie mleka skondensowanego
    50 g płatków migdałowych
    łyżeczka cynamonu Galeo

    Sposób przygotowania:

    Mleko skondensowane należy gotować w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. Ja dodaję odrobinę cynamonu, który moja rodzina uwielbia w okresie jesienno-zimowym.
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
    Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka również mleko zagęszczone szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
    Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową migdałów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą migdałów.

    OdpowiedzUsuń
  20. ORZECHOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM ciasto: 2 szklanki mąki, 5 jaj, 1/2 szklanki cukru, po łyżeczce sody i proszku do pieczenia Galeo, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej Galeo, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, po garści orzechów laskowych , suszonych moreli i rodzynek, jabłko, krem: 2 1/2 szklanki mleka w proszku, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki kawy , 1/2 szklanki mleka 150 g masła, dodatkowo orzechy i granat do ozdoby, 4 łyżki masa kajmakowa Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem.Żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z mąką .Dodajemy pozostałe składniki oraz ubitą na sztywno pianę z białek.Delikatnie mieszamy.Przekładamy do przygotowanej formy tortownicy i pieczemy w 175 st przez 50 minut.Studzimy ciasto i kroimy na pół. Mleko zagotowujemy z cukrem i margaryną.Dodajemy mleko w proszku i mieszamy.Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wody.Dodajemy do masy i smarujemy nią ciasto.Ozdabiamy masą kajmakową orzechami i pestkami granatu, schładzamy kilka godzin. Ciasto polecam , mocno orzechowe z nutą kawową i pyszną masą mleczną, pychotka.. Marta Pedo

    OdpowiedzUsuń
  21. TARTA RUSTYKALNA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ (GALETTE) 250 g mąki, 120 g masła, jajko,2 łyżki cukru,po szczypcie soli i proszku do pieczenia Galeo, pół łyżeczki cynamonu Galeo, nadzienie: 4 duże jabłka, 100 g żurawiny świeżej lub suszonej, 2 łyżki cukru pudru, łyżka mąki ziemniaczanej, jajko do smarowania, cukier kryształ oraz sok z cytryny. Ze składników zagnieść kruche ciasto, odstawić na godzinę do lodówki.Rozwałkować wyłożyć na papier do pieczenia, środek obsypać mąką ziemniaczaną.Jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny.Wymieszać z cukrem i żurawiną.Wyłożyć na środek ciasta .Brzegi zlepić do środka na owoce.Posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać cukrem.Piec przez około 30 minut w 180 st.Podajemy tartę na ciepło. Bardzo prosta tarta w wykonaniu.Potrzeba niewielu składników a wychodzi i smakuje cudownie.Żurawina fajnie współgra z jabłkami i cynamonem, pycha. Marta Pedo

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto cukiniowiec

    Składniki; 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 4 jajka, 3 szklanki mąki,2,5 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu GALEO,2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki miodu, 3 szklanki cukinii startej na dużych oczkach tarce, szklanka posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki rodzynek, cukier puder do posypania.

    Jajka miksujemy z cukrem.Nie przerywając stopniowo wlewamy olej,miód i mąkę zmieszaną z sodą,proszkiem i cynamonem.Mieszamy , następnie dodajemy bakalie oraz cukinię .Dokładnie mieszamy składniki.Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 cm /36 cm.Pieczemy 45 minut w temp 180 stopni.Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  23. Szarlotka z serem w kratkę

    Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki,łyżeczka proszku do pieczenia Galeo,170 g masła, 4 łyżki cukru pudru,żółtko

    Składniki na masę pół kg twarogu,4 łyżki cukru,cukier waniliowy,łyżka mleka,2 jajka, łyżka rodzynek, 5 jabłek,4 łyżki soku z cytryny.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać masło i cukier,posiekać nożem.Dodać żółtko,zagnieść ciasto.Wyrabiać krótko,zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

    Twaróg utrzeć z dwoma rodzajami cukru,mlekiem i jajkami.Dodać rodzynki.
    Jabłka obrać.Połowę jabłek pokroić w plastry,drugą połowę zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć sok.Skropić sokiem z cytryny.
    Formę posmarować tłuszczem.Ciasto podzielić na 3 części. 2 części wylepić na formie , na nim umieścić połowę twarogu,obłożyć plasterkami jabłka,potem wyłożyć resztę twarogu oraz starte jabłka.Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki i utworzyć z nich kratkę.Szarlotkę piec 50 min w temp 180 stopni .Marzena Smoter

    OdpowiedzUsuń
  24. Błyskawiczne ciasto ze śliwkami z cynamonową nutą :)

    Składniki:
    1. Około 1kg śliwek
    2. 4 jajka
    3. Szklanka cukru
    4. Opakowanie cukru waniliowego Galeo
    5. 1/2 szklanki oleju
    6. 2 szklanki mąki pszennej
    7. 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
    8. Cynamon Galeo
    Dodatkowo:
    1. Margaryna do wysmarowania formy
    2. Bułka tarta do wysypania formy

    Sposób przygotowania:
    1. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
    2. Jajka ucieramy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    3. Do masy stopniowo dodajemy olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    4. Całość miksujemy około 5 minut.
    5. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto, na wierzch układamy połówki śliwek, które posypujemy cynamonem.
    6. Ciasto pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
  25. Jesienna tarta z kapustą kiszoną, żurawiną i grzybami leśnymi

    Składniki:
    Ciasto:
    1. 25dag mąki pszennej
    2. 13dag margaryny
    3. Łyżka oleju
    4. 1/2 łyżeczki soli
    5. 1/4 szklanki wody
    Farsz:
    1. 500g kapusty kiszonej
    2. 50g żurawiny
    3. 300g grzybów leśnych np. podgrzybków
    4. 1/2 szklanki wody
    5. 1/2 łyżeczki soli
    6. 1/2 łyżeczki pieprzu Galeo
    7. Łyżeczka kminku Galeo
    8. Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Galeo
    9. Szczypta chili pieprzu cayenne Galeo
    Dodatkowo:
    1. Jajko
    2. Mąka pszenna do rozwałkowania ciasta
    3. Margaryna do wysmarowania formy
    4. Bułka tarta do wysypania formy

    Sposób przygotowania:
    Ciasto:
    1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy margarynę, olej, sól i wodę.
    2. Szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
    Farsz:
    1. Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z rozgrzanym masłem.
    2. Kapustę moczymy w wodzie (jeżeli jest zbyt kwaśna), wyciskamy, kroimy na krótsze kawałki i wkładamy do garnka z grzybami. Dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem wody około 15 minut, co chwilę mieszając.
    3. Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę, kminek, przyprawiamy solą, pieprzem, chili, przyprawą do bigosu i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze około 10 minut.
    4. 1/4 schłodzonego ciasta odkładamy. Resztę rozwałkowujemy i wykładamy do żaroodpornego naczynia na tartę wysmarowanego margaryną i wysypanego bułką tartą.
    5. Ciasto nakłuwamy widelcem, obciążamy np. fasolą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10 minut.
    6. Z podpieczonego ciasta usuwamy ziarna fasoli i wykładamy farsz.
    7. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy, radełkiem ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu tarty kratkę.
    8. Kratkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i tak przygotowaną tartę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 25 minut.

    Smacznego!

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
  26. PLACEK DYNIOWO-ORZECHOWY Z MIODEM

    SKŁADNIKI;400 g dyni bez skory,i oczyszczonej z nasion
    3 Łyżki oleju,100 g maki pszennej,100 g zmielonych łuskanych orzechów włoskich,2 jajka ,3 łyżki miodu,odrobina masła do posmarowania blachy,pol opakowania mielonego cynamonu Galeo,

    Dynie pokroić w kostkę,wymieszać z 2 łyżkami oleju i przełożyć na blaszkę,wyłożona papierem do pieczenia.Piec ok.40 minut w temp.180 stopni,po czym zmiksować na puree.
    Make wymieszać ze zmielonymi orzechami ,pozostałym olejem ,1 jajkiem i 1 łyżka miodu .Zagnieść ciasto ,zawinąć je w folie spożywcza i włożyć do lodówki na godzinę .Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę na tarte wcześniej nasmarowana tłuszczem ,nakłuć ciasto widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika w temp.180 stopni. Małgorzata Ryszkiewicz.
    Puree z dyni wymieszac z jajkiem ,cynamonem i reszta miodu.Mase wylac na podpieczony spod i piec przez 60 minut w temp.160 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jabłkowy jogurtowiec

    Składniki na 2 formy na tarte:
    200g jogurtu naturalnego greckiego,
    200g gęstego przecieru jabłkowego
    2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
    3 jajka,
    wybrane słodzidło (np. 2 łyżki miodu, ksylitol czy cukier kokosowy),
    1 łyżka cynamonu mielonego Galeo,
    1/2 łyżeczki kardamonu,
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego Galeo,
    kilka kropel soku z cytryny,
    gałązka rozmarynu (mocno pokruszyć)
    1 jabłko pokrojone w plasterki (można dodać inny owoc typu śliwka),
    1/2 średniego mango,
    100g zmielonych migdałów (można zamienić na orzechy włoskie lub pominąć),
    100g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła).

    Wszystkie składniki łączymy miksując (oprócz jabłka). Odstawiamy na ok. 0,5 - 1 godziny do napęcznienia. Wylewamy masę do formy silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy jabłka i pieczemy 20-25 min w 180st (aż wierzch będzie rumiany).

    OdpowiedzUsuń
  28. TARTA DYNIOWA Z MORELAMI I CYTRYNĄ
    Składniki;25 dag mąki,pół kostki masła ,5 dag cukru pudru,żółtko,sól, Nadzienie;80 dag dyni,10 dag suszonych moreli,4 jajka,5 dag brązowego cukru,cytryna Dodatki;5 łyżek kwaśnej śmietany,szczypta mielonych gożdzików Galeo,1/2 łyżeczki cynamonu Galeo,tłuszcz i tarta bułka do formy. Suszone morele umyć,pokroić na ćwiartki ,zalać przegotowaną wodą ,odstawić do napęcznienia .Przesianą mąkę posiekać z miękkim masłem .Dodać cukier puder,żółtko ,2 łyżki zimnej wody,oraz szczyptę soli.Składniki wymieszać nożem ,a następnie zagnieść kruche ciasto.Rozwałkować je na placek grubości 0,5 cm ,wyłożyć nim natłuszczoną i opruszoną tartą bułką formę na tartę o śr.26 cm.Uformować brzeg o wysokości 3 cm .Ciasto w formie chłodzić przez 30 minut w lodówce.Dynię obrać ,usunąć pestki,i włóknistą część miąższu .Pozostały miąższ pokroić w grubszą kostkę ,włożyć do garnka razem z morelami .Podlać niewielką ilością wody z moczenia moreli i rozgotować na małym ogniu pod przykryciem .Odparować ,ostudzić i zmiksować .Mus wymieszać z cukrem ,jajkami ,śmietaną ,oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem .Doprawić cynamonem i goździkami .Ciasto w formie napełnić nadzieniem..Piec ok.45 minut 200 stopni. Małgorzata Ryszkiewicz.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto maślane z gruszkami

    Składniki:
    230g masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
    3 gruszki

    Masło rozcieramy z cukrem, dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią masę i układamy gruszki. Posypujemy łyżką cukru. Ciasto pieczemy ok. 1 godziny w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C. Przed podaniem ciasto obsypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!
    Pozdrawiam Ewa Benedykcińska

    OdpowiedzUsuń
  30. Słoneczna tarta pomarańczowa - na przekór jesieni :)

    Składniki na kruchy spód:

    20 dkg tłuszczu
    2 żółtka
    35 dkg mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    1/2 opakowania cukru wanilinowego Galeo
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    szczypta soli

    Składniki na mus pomarańczowy:

    5 średniej wielkości pomarańczy
    sok z 1 cytryny
    5 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo
    1/2 opakowania galaretki o smaku owoców egzotycznych
    suszona żurawina do ozdoby
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Galeo
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego Galeo


    Przygotowanie:

    Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę.

    Pomarańcze obrać ze skórki i rozebrać na cząstki, dokładnie usuwając białą otoczkę. Włożyć do garnka, posypać cukrem i dodać sok z cytryny, a następnie zmiksować blenderem na masę. Podgrzewać na niewielkim ogniu przez około godzinę, mieszając, aż odparuje woda. Pod koniec dodać galaretkę i przyprawy, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa lekko zastygła.

    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowaną odrobiną Kasi dużą blachę na tartę lub 2 mniejsze. Uformować brzeżek, ponakłuwać gęsto widelcem i wsunąć do piekarnika na około 20 minut (temperatura 200 stopni Celsjusza).

    Po wypieczeniu na złocisty kolor, wyjąć i od razu nakładać na nie masę pomarańczową. Wierzch przyozdobić żurawiną. :)

    Smacznego. :)

    Zdjęcie już mknie na maila. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. KORZENNE CIASTO Z POWIDŁAMI

    Pyszne, wilgotne, niezwykle aromatyczne ciasto z powidłami śliwkowymi. Idealne do kawy w jesienne, długie wieczory.

    SKŁADNIKI:
    - 120 g masła
    - 3 jajka
    - 260 g szklanki mąki pszennej
    - 180 cukru trzcinowego
    - 250 ml mleka 3,2%
    - 6 łyżek powideł śliwkowych
    - 7 łyżeczek kakao
    - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Galeo
    - 2 łyżeczki cynamonu Galeo
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    PRZYGOTOWANIE:
    1.W garnuszku cukier wymieszać z kakao i mlekiem. Dodać masło i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1 - 2 minuty i wystudzić.
    2.Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wymieszać wszystko rózgą kuchenną. Dodać powidła i delikatnie wymieszać łyżką.
    3.Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
    4.Piec 30 - 45 minut w temperaturze 170°C w formie o średnicy 25 cm z kominkiem. Na koniec można polać polewą kakaową.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  32. Cytrusowe ciasto z dyni z musem z buraków i białej czekolady

    Składniki na cytrusowe ciasto z dyni:
    - 2 duże pomarańcze
    - starta skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
    - 1/3 szklanki masła
    - ½ szklanki cukru (może być więcej lub mniej, należy dopasować do słodkości dyni)
    - 2 jajka
    - 2 szklanki dyni (wcześniej upieczonej osobno w piecu)
    - 2 szlanki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej "Galeo"
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia „Galeo”
    - szczypta soli
    - ½ łyżeczki cynamonu „Galeo”
    - ½ łyżeczki imbiru mielonego „Galeo”
    - ½ łyżeczki utartych goździków „Galeo”
    - ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich


    Składniki na mus z buraków i białej czekolady:
    - 2 duże buraki
    - 180 gr białej czekolady
    - 300 ml śmietany kremówki

    Sposób przyrządzenia:

    - Umyte buraki owijamy folią, dynię kroimy na pół i oba warzywa pieczemy w piecu (190 stopni) przez godzinę, albo do czasu aż będą miękkie
    - W międzyczasie zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i jednej cytryny, samą pomarańczę pokrój na kawałki, usuń pestki i zmiksuj wraz ze startą skórką na jednolitą masę
    - Powstałe pomarańczowe puree zmieszaj ze stopionym masłem, cukrem, jajkami, wyciśniętym sokiem z połówki drugiej pomarańczy, posiekanymi orzechami włoskimi (pamiętaj zostawić parę na posypanie na koniec), mąką i przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i upieczoną dynią
    - wysmaruj masłem 4 ceramiczne formy na suflet i wypełnij każde z nich zrobioną miksturą
    - włóż je do mocno rozgrzanego pieca (175 stopni) i trzymaj do czasu aż zanurzona w cieście wykałaczka wydzie czysta (jeśli będzie wilgotna i obtoczona ciastem znaczy, że wypiek jeszcze nie jest gotowy). Powinno to być około 40 minut
    - W trakcie gdy ciasto jest w piecu, umyj i obierz buraki i zmiksuj je w blenderze
    - Stop białą czekoladę w pojemniku nad wrzącą wodą
    - ubij piankę trzepaczką na gęstą masę
    - delikatnie mieszając dodaj roztopioną czekoladę i puree buraczane do śmietanki i włóż do lodówki na godzinę

    Po godzinie mus buraczany będzie gotowy do podania, należy wyłożyć go na ciasto, posypać resztą orzechów włoskich i delektować się pysznym smakiem jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jesienny maślankowy śliwkowiśniowiec z cynamonową kruszonką

    składniki:
    125 g margaryny
    1 szklanka maślanki
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
    1 łyżeczka sody oczyszczonej Galeo
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    1 jajko od wolnej kurki
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka imbiru mielonego Galeo
    40 małych śliwek węgierek
    200 g odsączonych wiśni bez pestek z domowego kompotu ze słoja
    kruszonka: 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki margaryny, 8 łyżek mąki pszennej tortowej, 1 płaska łyżka cynamonu Galeo

    przygotowanie:
    Margarynę rozpuszczam w rondelku i odstawiam do ostygnięcia. Do małej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszam.
    Do większej miski wsypuję cukier, jajko, maślankę, kurkumę, imbir i przestudzoną margarynę.
    Wszystko miksuję mikserem do połączenia się składników. Następnie stopniowo partiami dodaję mąkę z proszkiem, sodą i miksuję na gładką, jednolitą masę.
    Gotową masę przekładam do formy, na wierzchu układam połówki śliwek brzuszkami do dołu, między nimi wciskam w ciasto wiśnie i posypuję całość kruszonką.
    Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę około 60 minut.
    Po upływie 40 minut sprawdzam suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Smacznego:)

    Pozdrawiam ]
    MANTIS-KITCHEN


    OdpowiedzUsuń