7/30/2017

Omlet z brokułem łodygowym

omlet-z-warzywami-na-patelni

Uwielbiam letnie niedzielne leniwe śniadania. Jest wtedy czas, żeby usiąść przy stole, bez pośpiechu przygotować śniadanie, pogadać przy tym z osobami, z którymi będziemy dzielić nasz stół i posiłek. Przy okazji możemy też poprosić nasze pociechy o pomoc przy przygotowaniu takiego śniadania. Dziś zapraszam Was na omlet z brokułem łodygowym oraz pysznym pachnącym latem pomidorem malinowym. Brokuł łodygowy może nie być dostępny wszędzie, wtedy do przygotowania omletu możemy wykorzystać zwykłego brokuła, wycinając  z niego różyczki  z młodymi łodyżkami.


Brokuł łodygowy - co to jest ?
Brokułu łodygowy – nazywany też brokulikiem - to odmiana klasycznego brokuła, który jest u nas jeszcze mało znany i trudnodostepny.  Do zbioru przeznacza się róże z bocznych odrostów (po usunięciu róży głównej) osadzone na długich (ok. 15 cm), niedrewniejących pędach. Pędy wraz z różami są przeznaczone do spożycia. Cechują się one słodkim, łagodnym smakiem.  Brokuł ten charakteryzuje się  podwyższoną zawartością związków prozdrowotnych, w tym głównie antyoksydantów, które mają duże znaczenie m.in. w profilaktyce przeciwnowotworowej. Zaliczany on jest do warzyw o największej ilości witamin, soli mineralnych, przeciwutleniaczy oraz substancji antyrakowych. Może zawierać nawet dziesięć razy więcej antyrakowej glukoiberyny w porównaniu z tradycyjną formą tego warzywa.

-------------------------------------------------------------

Omlet z brokułem łodygowym
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 2 jajka wiejskie
  • 1 łyżka mleka
  • 3 gałązki brokuła łodygowego
  • 1 malinowy pomidor\masło do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Do miseczki wbijamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy mleko i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka, na nich układamy gałązki brokuła. Patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jajka się zetną.
W międzyczasie pomidora kroimy w kostkę, na minutę przez końcem smażenia na omlecie układamy pomidory. 
Omlet podajemy od razu po przygotowaniu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz