7/18/2017

Koktajl owocowy w kolorach lata

kolorowy-koktajl-w-szklance

Lipiec to najlepszy czas na owoce lata. Stragany na targach i bazarach uginają się od soczystych, aromatycznych, pachnących i kolorowych owoców ! Aż ślinka cienkie na ich widok 😋. W tym letnim czasie czasie staramy się korzystać z nich jak najwięcej i przygotowywać na różne sposoby. A co najważniejsze, żeby było zdrowo i pysznie. Jednym z najłatwiejszych, a zarazem najzdrowszych propozycji przygotowanych na bazie świeżych owoców, to oczywiście koktajle. Dziś zapraszam na koktajl przygotowany na bazie wody mineralnej i porzeczek. Dla złamania smaku kwaskowych porzeczek dodałam do niego nieco słodkiego i dojrzałego ananasa. Wyszło pysznie. Przy okazji poczytacie też, jak przechowywać owoce i warzywa, żeby długo zachowały swoją świeżość.



Tak jak pisałam powyżej, lato to taki czas kiedy objadamy się świeżymi owocami i warzywami. Kuszą nas kolorami i aromatami ze wszystkich stron. Natomiast gdy już je kupimy, chcemy, żeby jak najdłużej zachowały świeżość i soczystość. I tu z pomocą przychodzi nam firma Amica, producent domowego AGD, między innymi lodówek.
Amica pomaga nam w prowadzeniu zdrowej diety i zachęca do zastąpienia jednego posiłku dziennie koktajlem ze świeżych warzyw i owoców, a przy okazji do skorzystania ze wszystkich korzyści sezonowych warzyw i owoców. Dzięki pojemnikowi Vit Control Plus przechowywanie tych produktów jest łatwiejsze ponieważ zachowują swoją świeżość przez długi czas – nawet do  3 razy dłużej. Pozwala to znacznie zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów, a także zachować wszystkie walory smakowe i odżywcze przechowywanych świeżych produktów.




Koktajl owocowy w kolorach lata
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 1 szklanka czarnych porzeczek
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 1 plaster świeżego ananasa
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • ok. 2 łyżki cukru pudru 
Wykonanie:
Ananasa obieramy i kroimy w kawałki. Porzeczki płuczemy i usuwamy z nich szypułki. Wszystkie owoce wrzucamy do blendera, dodajemy wodę i cukier. Bardzo dokładnie blendujemy. Próbujemy czy koktajl jest wystarczająco słodki. Jeśli jest za kwaśny dodajemy więcej cukru. Możemy też go posłodzić naturalnym miodem.
Podajemy po schłodzeniu lub z kostkami lodu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz