5/22/2017

Jedz. Mała księga szybkich dań - Nigel Slater

ksiazka-kulinarna-widok-z-gory

W środę na półkach księgarń pojawi się najnowsza, długo wyczekiwana i pierwsza w języku polskim książka Nigela Slatera pod tytułem "Jedz. Mała księga szybkich dań" wydana nakładem Wydawnictwa Filo. Natomiast już dziś, przedpremierowo możecie przeczytać na moim blogu kilka słów na temat tej bardzo apetycznej książki kulinarnej.
Zapraszam !




Jedz. Mała księga szybkich dan - Nigel Slater
W środę 24 maja odbędzie się polska premiera ostatniej książki Nigela Slatera pod tytułem Jedz. Będzie to pierwsza książka Slatera wydana w języku polskim. Angielska wersja tej książki ukazała się w 2013 i od razu stała się bestsellerem. Księgarnia Amazon okrzyknęła ją książką kulinarną roku, natomiast według Guardiana był to najlepiej sprzedający się tytuł w kategorii kulinaria.
Nigel Slater to brytyjski szef kuchni, krytyk kulinarny, dziennikarz, który od wielu lat redaguje rubrykę kulinarną w Observer. Prowadzi także programy kulinarne: "Proste dania Nigela Slatera" i "Nigel Slater: prosto i smacznie", Smak mojego życia i Nigle Slater: danie dnia.
Jest autorem wielu książek i artykułów o tematyce żywieniowej. Na podstawie jego autobiografii "Toast: The Story of a Boy's Hunger" (Historia chłopięcego głodu) nakręcono film z Heleną Bonham Carter w jednej z głównych ról.


Jedz to niezastąpiony zbiór przepisów,  z których możemy korzystać na co dzień. Ten gruby tomik w miękkiej oprawie zawiera ponad 600 pomysłów na codzienne posiłki. Zwięzły tekst, żywo przypominający tweety @NigelSlater poprzedza krótka lista produktów - przeczytamy na okładce.
The Times natomiast podkreśla: Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. Jedz od razu przechodzi do klasyki gatunku. Dlatego z ogromną niecierpliwością i ciekawością czekałam na jej polską wersję.
Książka ma zdecydowanie mniejszy format niż te ostatnio wydawane książki kulinarne - uważam, że to jej ogromny plus. Jest poręczna i nie zajmuje dużo miejsca, zawsze możemy mieć ją pod ręką.
Czyta się ją jednym tchem - Nigel ma lekkie pióro i pięknie opowiada o gotowaniu czy o celebrowaniu jedzenia.


Jedz jest podzielona na kilka części:

  • do ręki
  • w misce
  • z patelni
  • grillowane
  • na kuchence
  • duszone
  • pieczone
  • zapiekane w cieście
  • z woka
  • na talerzu
  • na deser

To bardzo fajny sposób na sklasyfikowanie dań, możemy je wybierać na przykład po sposobie ich przygotowania. Na początku książki znajdziemy też krótki spis potraw według głównych składników.
Wszystkie przepisy są krótkie i zwięzłe, czyli krótko i na temat, bez zbędnego rozwodzenia się nad przepisem. Lista składników jest prosta i nie za długa, każdy sobie z nią bez problemu poradzi. Obok przepisu znajdziemy także uwagi  i dodatkowe pomysły Nigela, w jaki sposób na przykład go można jeszcze urozmaicić.
Każdy przepis jest opatrzony zdjęciem, ich autorem jest Jonathan Lovekin.
Ten zgrabny tomik z mnóstwem pysznych, prostych  i szybkich dań na pewno każdemu przypadnie do gustu, dlatego, że każdy z nas znajdzie tu coś ciekawego dla siebie. A, zapewniam Was, jest  z czego wybierać !
Przepisy zebrane w tej książce są zwyczajne. Nie ma tu miejsca na skrupulatne przeliczanie ilości żelatyny i drożdży - pisze Nigel. I oto chodzi ! Bawmy si gotowaniem, czerpmy z tego przyjemność, a mozolne odliczanie i warzenie zostawmy farmaceutom😃.
Mnie ta książka zachwyciła - jestem pewna, że nie będę osamotniona w tej kwestii. Każdy kto choć trochę lubi gotować powinien ją mieć w  swojej kulinarnej biblioteczce.
Smacznego !









Jedz. Mała księgą szybkich dan - Nigel Slater
Wydawnictwo Filo
Rok wydania 2017
Miękka okładka, 464 stron


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Mam i ja:-) Groch z bakłażanem mnie oczarował :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, super. Lecę szukać grochu :).

      Usuń