4/10/2017

Wielkanocna terrina z rzodkiewką

plastry-terriny-na-desce

Zbliżająca się Wielkanoc to feria smaków, zapachów i kolorów na naszym stole. Pojawiają się na nim nasz tradycyjne dania i potrawy, ale od czasu do czasu lubię wprowadzić jakiś nowy element do świątecznego menu. Też tak macie ? 😊 Pewnie tak, każdy z nas lubi nieco urozmaicenia.
Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować - obok oczywiście klasycznej terriny i pasztetu mięsnego -  terrinę z rzodkiewką i zielonym ogórkiem. Pięknie będzie wyglądała naszym stole i z pewnością przypadnie do gustu naszym gościom.
Zapraszam !


Wielkanocna terrina z rzodkiewką
Czas przygotowania: 30 minut + 5 godzin
Składniki:
  • 500 g białego mielonego sera
  • 60 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wraz z serem i jogurtem dokładnie blendujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy cienką strużką do serka, cały czas miksując.
Ogórek i rzodkiewki myjemy, kroimy w grubą kostkę, dodajemy do serka, solimy i pieprzymy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Aluminiową foremkę wykładamy folią spożywczą, wypełniamy ją serem, wyrównujemy, przykrywamy folią i wkładamy na 5 godzin do lodówki.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: