3/24/2017

Wieprzowina Kung Bao

mieso-z-warzywami-na-niebieskim-talerzu

Wieprzowina Kung Bao z chili i orzeszkami ziemnymi to pyszne i łatwe do przygotowania danie z kuchni azjatyckiej. Z reguły podaje się ją z białym ryżem, ale tak na prawdę będzie pysznie smakowało też z jakimkolwiek orientalnym makaronem: sojowym czy też ryżowym... Powiem Wam, że u mnie  w domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁.
Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać do mięsa nieco więcej papryczki.
Zapraszam !



Wieprzowina Kung Bao
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Marynata do mięsa:
  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g wieprzowego schabu
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • kawałek imbiru ok. 3 cm
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
  • olej arachidowy do smażenia
  • olej sezamowy

Wykonanie:
Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut.
Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy.
Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim chili i imbir. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki. Smażymy przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. 
W misce mieszamy sos sojowy, wodę i mąkę kukurydzianą, wlewamy na patelnię i szybko mieszamy. Gdy zgęstnieje dodajemy orzeszki, smażymy przez minutę, posypujemy dymką, skrapiamy olejem sezamowym od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: