3/30/2017

Drożdżowy chleb ze słodem

bochenek-chleba-widok-z-gory

Domowy własnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje 😊. Musimy sobie tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin. 


Drożdżowy chleb ze słodem 
Czas przygotowania: 12 godzin
Składniki na 2 chleby
Zaczyn:
  • 1,5 dag drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 8 łyżek mąki pszennej razowej
Ciasto chlebowe:
  • zaczyn
  • 350 ml ciepłej wody
  • 200 g mąki żytniej typ 1050
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 600 g mąki pszennej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy    
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki suszonego słodu żytniego ciemnego

Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na cała noc.
Po tym czasie do miski robota wkładamy wszystkie składniki ciasta wraz z zaczynem. Przy pomocy robota zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez 10-15 minut. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do miski do czasu, aż podwoi swoją objętość. U mnie ciasto wyrosło w przeciągu 1,5 godziny. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na pół, formujemy dwie kule. Dwa okrągłe (lub jeśli wolicie podłużne) koszyczki do wyrastania chleba wykładamy lnianą ściereczką i posypujemy mąką. Wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na jego dnie ustawiamy pojemnik z wodą. Wyrośnięte chlebki zgrabnym ruchem przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub jeśli posiadacie na rozgrzany kamień do pieczenia. Nacinamy je ostrym nożem i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz