2/05/2017

Zupa ostro-kwaśna

chinska-zupa-z-warzywami

Po ostatniej kulinarnej wyprawie do Wólki Kosowskiej i spożywczych zakupach tam poczynionych nie mogło być inaczej: w mojej kuchni zapanował orientalny klimat. A ponieważ za oknem chłodno i śnieżnie, na pierwszy ogień poszła zupa. Tak więc dziś przed Wami chińska zupa ostro-kwaśna. Doprawcie ją według Waszego gustu i smaku, powinna być zdecydowanie kwaśna i pikantna, Smacznego !



Zupa ostro-kwaśna
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 100 g schabu
  • 1000 bulionu
  • 1 marchewka
  • 2 grzybki mun
  • garść pędów bambusa
  • garść kiełków sojowych
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • opcjonalnie  kolendra meksykańska  (thai parsley)
  • 2 łyżki jasnego sosy sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sos chili
  • sól
  • pieprz 

Wykonanie:
Grzybki zalewamy gorącą  wodą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, a grzybki kroimy w cienkie paski. Pędy bambusa również.
Schab kroimy w cienkie paski, a marchewkę w słupki. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy mięso, marchewkę i bambusa. Gotujemy przez 5 minut.
W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, mąkę, chili i przyprawy. Wlewamy do gorącej zupy, mieszamy. Gdy zupa się zagotuje zdejmujemy ją z ognia. Kolendrę kroimy w paseczki, dodajemy do zupy. Wlewamy rozkłócone jajko, delikatnie mieszamy, utworzą się nam jajeczne wstążki. Na koniec dodajemy kiełki sojowe i posypujemy szczypiorkiem.


Print Friendly and PDF

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez te grzybki i pędy bambusa zupa wydaje się bardzo egzotyczna, ale jednocześnie nie jest tak trudna w przygotowaniu :) Super, bardzo lubię takie przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, szybko się ją przygotowuje. Serdecznie zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  3. Przepis świetny! Przez te pędy bambusa i grzybki mun zupa wydaje się bardzo egzotyczna, ale jest jednocześnie dość łatwa w przygotowaniu - jak dla mnie przepis idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W weekend ja wypróbuje dy mój chłopak przyjedzie:)

    OdpowiedzUsuń